Laivakäynnit Raumalla edistävät nyt Itämeren suojelua

Timo Metsäkallas ja Janne Virta seisovat satamatoimiston edessä sijaitsevan Rauman viimeisen purjelaivan ”Lindenin” ankkurin vieressä. John Nurmisen huolinta-, laivanselvitys- ja puutavaravientiyhtiö luovutti ankkurin lainaksi maaliskuussa 1964. Se seisoo siis edelleen 59 vuotta sitten tehdyssä sopimuksessa määritellyllä paikalla. Kuva: Rauman Satama Oy

Rauman Satama Oy:n ja John Nurmisen Säätiön uudenlainen, viime kuussa käynnistynyt yhteistyö auttaa Itämerta vuoden jokaisena päivänä. Satamayhtiö tukee säätiön toimintaa 20 eurolla aina, kun alus kiinnittyy Rauman satamaan.

Rauman satamassa käy vuosittain arviolta noin 900 laivaa. Siitä on helppo laskea, millainen summe lahjoitetaan Itämeren hyväksi.

– Summa on iso, mutta myös lahjoituskohde on toiminnassamme yksi tärkeimmistä asioista. Hyvinvoivan Itämeren merkitys ei rajoitu pelkästään liiketoimintaan, vaan sillä on oma roolinsa myös esimerkiksi virkistyskäytössä, Rauman Satama Oy:n tekninen johtaja Timo Metsäkallas muistuttaa.

– Yhteistyö Rauman sataman kanssa on meille yhteisen historiamme vuoksi merkityksellinen. Merenkulku ja merellinen kulttuuriperintö ovat kulkeneet käsi kädessä: nyt on Itämeren pelastamisen aika. Lahjoitusten avulla edistämme vaikuttavia meriympäristöhankkeitamme Itämereen valuvan ravinnekuorman pienentämiseksi ja luontokadon ehkäisemiseksi. Tuella viestimme myös meren merkityksestä, mikä Rauman sataman toiminnassa näkyy hyvin konkreettisesti, toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöstä sanoo.

Maailmantilanne korostanut Itämeren merkitystä

Itämeri on Mustanmeren jälkeen maailman toiseksi suurin murtovesiallas. Suomi on yksi sen yhdeksästä rannikkokaupungista. Itämeri on käytännössä ainoa väylä, joka mahdollistaa meriteitse tapahtuvan viennin ja tuonnin.

– Itämeren merkitys on korostunut entisestään viimeisen vuoden aikana. Tapahtumat itänaapurissamme ovat aiheuttaneet sen, että Suomi on ikään kuin saari. Itämeri on tie tältä saarelta maailmalle ja maailmalta tänne, Rauman Satama Oy:n toimitusjohtaja Janne Virta sanoo.

Rauman Satama Oy päivitti strategiaansa, jossa yhdeksi isoksi teemaksi nousivat ympäristöasiat. Kestävän kehityksen mukaisia toimintoja on tehty satama-alueella viime aikoina, ja työ jatkuu.

Sanomalehti Länsi-Suomi tukee myös John Nurmisen Säätiön toimintaa.