Lajiralli kiinnostaa Eurajoella

Eurajoella aloitetaan syyskuussa työikäisten lajiralli, jonka tarkoituksena on tavoittaa ryhmiin terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia miehiä ja naisia.

– Lauantain kuntokartoitukseen tuli ilahduttavasti 70 osallistujaa. Naisissa tulijoita olisi ollut enemmänkin, mutta miehiä tarvittaisiin selvästi lisää. Heitä oli vain noin kaksikymmentä, Eurajoen kunnan hyvinvointikoordinaattorin Elina Rautanen kertoo.

Rautasen mukaan monilla ihmisillä on kunto rapistunut niin, että liikunta tuntuu vastenmieliseltä. Siksi myös lajiralli on haluttu pitää mahdollisimman matalan kynnyksen toimintana.

– Kunnon kohotus ja painonpudotus on todella kovaa työtä. Se on iso saavutus jo, kun lähtee tällaiseen mukaan.

Syksyn aikana osallistujat pääsevät kokeilemaan neljäätoista eri sisäliikuntalajia. Uutta lajirallissa on se, että osallistujat eivät koskaan tiedä, mitä lajia tunnilla harjoitellaan. Rautasen mukaan tällä haetaan osallistujiin lisää ennakkoluulottomuutta.

– Ryhmän osallistujat eivät ole himoliikkujia, vaan sellaisia joilla syystä tai toisesta liikkuminen on jäänyt vähäiseksi. Yritämme mahdollisimman matalalla kynnyksellä löytää mielekkäitä liikuntamuotoja.

Ryhmäliikuntatunteja järjestetään viikoittain ja alkeista lähtemällä haetaan jokaiselle onnistumisen tunteita liikunnasta. Rautasen mukaan syyskauden kolmessa kuukaudessa ei vielä ihmeitä tehdä.

– Tämä on vasta hyvä alku, jonka aikana voi jo löytää liikunnan iloa. Tarkoitus olisi jatkaa tätä pidemmällekin, jos osallistujilla on siihen halua. Tutkimusten mukaan noin vuoden säännöllisen harjoittelun jälkeen liikunnasta tulee pysyvä elämäntapa.

Lue lisää maanantain Länsi-Suomesta.