Lakarin aurinkosähköllä jalostetaan fossiilisia ja uusiutuvia polttoaineita Porvoossa

CPC Finland ja Neste ovat solmineet sopimuksen, jolla 75 prosenttia Raumalle valmistuvan aurinkovoimalan sähköstä myydään jalostamolle.

| Päivitetty

Lakariin rakennettavan 32 megawatin aurinkovoimalan on määrä aloittaa täysimittainen sähköntuotantonsa ensi keväänä.

Suurin osa Lakariin valmistuvan aurinkovoimalan sähköstä myydään polttoaineiden jalostukseen Porvoossa.

Voimalaa rakentava CPC Finland ja Neste ovat solmineet pitkäaikaisen ostosopimuksen, jolla peräti 75 prosenttia aurinkovoimalan tuotannosta myydään suoraan öljy-yhtiölle. Sopimuksen kesto on kymmenen vuotta.

– Aurinkoenergia on yksi yli sadasta toimenpiteestä, joilla vähennämme kasvihuonepäästöjä tuotannossamme, toteaa Nesteen Öljytuotteet-liiketoimintayksiköstä vastaava johtaja Markku Korvenranta tiedotteessa.

60 000 kennoa

CPC Finland kertoo lisäksi, että se on saanut varmistettua Lakarin aurinkovoimalaansa niin sanotun projektirahoituksen. Rahoittajana toimii saksalainen DAL Deutsche Anlagen-Leasing.

CPC Finlandin toimitusjohtaja Erik Trastin mukaan projektirahoituksen varmisti nimenomaan Neste-sopimus.

– Olemme todella iloisia siitä, että voimme nyt toteuttaa Suomen ensimmäistä projektirahoitettua aurinkovoimalahanketta, Trast toteaa.

Lakariin rakennettavan aurinkovoimalan on määrä valmistua ensi keväänä. Puistoon tulee lähes 60 000 aurinkokennoa, joiden tuotantokapasiteetti on 32 megawattia.

Kaksi prosenttia

Sopimuksen myötä Neste ostaa Lakarin aurinkovoimalan kapasiteetista siis kymmenen vuoen ajan kolme neljännestä. Porvoon-jalostamon sähkönkulutuksesta se vastaa noin kahta prosenttia.

Jalostamolla tuotetaan erilaisia polttoaineita ja kemianteollisuuden tuotteita sekä fossiilisesta öljystä että uusiutuvista raaka-aineista.

Yhtiö on kuitenkin kertonut tavoittelevansa jalostamon siirtymistä kokonaan uusiutuviin ja kiertotaloudesta saataviin raaka-aineisiin ensi vuosikymmenen puolivälissä. Vuoden 2035 tavoitteena on myös tuotannon hiilineutraalius.

Muokattu klo 14.15: Lisätty tieto ostosopimuksen kestosta.

Neste ostaa Porvoon-jalostamolleen (kuvassa) 75 prosenttia Lakarin aurinkosähköstä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut