Lakarissa päästään kohta aurinkopaneelien asennukseen – "Kaapelointi alkaa ensi viikolla"

Aurinkosähkövoimalan tieverkosto ja perustukset alkavat olla CPC Finlandin mukaan hyvällä mallilla. Sähköä pitäisi syntyä valtakunnan verkkoon kevätauringosta.

| Päivitetty

Ensimmäisiä aurinkopaneeleja on jo koeluontoisesti aseteltu paikalleen telineisiin. Varsinaiset asennukset alkavat kuitenkin vasta lähiviikkoina.

Aurinkosähkövoimalan rakentaminen Lakariin etenee lähes aikataulun mukaan.

Aurinkopaneeleja ja niiden edellyttämää infraa varten vuokratut alueet eivät tosin soratäyttöineen näytä vielä juurikaan poikkeavan muista teollisuustonteista, sillä meneillään ovat vasta maanrakennus- ja pohjatyöt.

– Rakennusalueet on nyt raivattu, tieverkosto pääosin rakennettu ja perustuksien asentaminen on jo hyvässä vauhdissa, kertoo CPC Finland Oy:n ja CPC Lakarin Aurinkovoima Oy:n toimitusjohtaja Erik Trast.

Vähitellen paikalla alkaa kuitenkin näyttää jo aurinkovoimalaltakin.

Paneelit tulossa

Voimalakokonaisuutta varten yhtiö on vuokrannut Rauman kaupungilta noin 40 hehtaarin alueen. Kentät tulevat kolmelle erilliselle alueelle, jotka sijoittuvat lisäksi eri puolille junarataa.

Maaperä ja alueiden käyttöhistoria on eri tonteilla erilainen, mikä vaikuttaa myös perustusten rakentamiseen.

Esimerkiksi kalliopohjalle ja entisen kaatopaikan päälle valetaan aurinkopaneelen telineitä varten betoniperustukset. Metsä- ja suomaaperällä käytetään kevyempiä ruuviperustuksia.

 – Ensimmäisiä telineitäkin on jo asennettu. Oletan, että aurinkovoimaloiden paneelien asennus voi alkaa muutamien viikkojen sisällä, Trast sanoo.

Osa aurinkosähkövoimalasta rakentuu suopohjalle, jossa perustukset tehdään ruuvipaaluilla. Tämä kuva on parin viikon takaa.

Seuraavaksi kaapelit

Auringon säteilyä sähkövirraksi muuttavien paneelien lisäksi voimalaitosalueelle rakennetaan merkittävä määrä infraa, jolla sähkö saadaan siirrettyä verkkoon.

Pakettiin kuuluvat muun muassa muuntamo ja sähköasema sekä erittäin suuri määrä kaapelointia. Trastin mukaan infraa rakennetaan rinnan teline- ja paneeliasennusten kanssa.

– Kaapelointi aloitetaan ensi viikolla.

Huhtikuussa pakettiin

Aivan kaikilta osin hanke ei silti ole pysynyt aikataulussa.

Vielä viime talvena Trast arvioi, että voimala tulisi koekäyttöön jo tänä syksynä. Nyt arviona on maaliskuu, eli kun aurinkovoimala on saatettu liitettyä verkkoon.

– Pienempiä testejä voimme tehdä vielä tätä ennen.

Varsinainen päätavoite on kuitenkin yhä ennallaan: koko voimalan pitäisi olla valmis tuottamaan sähköä kevätauringosta 2024.

– Tarkoitus on saada aurinkovoimala kaupalliseen käyttöön viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.

Naapurit eivät vaikuta

Voimalan niin sanottu piikkiteho on noin 30 megawattia, mikä tekee siitä valmistuessaan Suomen suurimman, toimivan aurinkosähkövoimalan.

Rauman kaupunki yrittää houkutella Lakariin vihreän siirtymän yrityksiä. Yhtenä vetotoimatekijänä on alueen sijainti vahvan sähköverkon äärellä ja lähellä niin sanottua vihreää energiantuotantoa.

Aurinkovoimalan käytännön toimintaan mahdolliset vihreän siirtymän yritysnaapurit eivät vaikuta.

– Sähkö menee valtakunnan verkkoon, Trast huomauttaa.

Osa sähköstä myydään niin sanotuille vuorokausimarkkinoille, osa pitkäaikaisen ostosopimuksen kautta suoraan asiakkaille.

Luottoa kaupunkiin

Viime viikolla aurinkovoimalatyömaa nousi otsikoihin, kun alueella heräsi epäily ampumaradalta singonneesta luodista (LS 26.8.). Tapaus on tutkinnassa osa ampumakeskuksen radoista toistaiseksi käyttökiellossa.

Vaikka tilanne oli mahdollisesti vaarallinen, ei voimalaitosalueen sijainti huoleta Trastia. Hän jättää asian tältä osin kaupungin hoteisiin.

– Uskon vakaasti että asia saadaan kuntoon.

Vuonna 1991 käytöstä poistetun Sorrinsuon kaatopaikan päälle rakentuu myös aurinkopaneelikenttä. Se tarvitsee betoniperustukset, ja ne puolestaan soratäytön.

Suomen suurin, mutta vain hetken

Lakarin aurinkosähkövoimala on valmistuessaan todennäköisesti lajinsa suurin Suomessa.

Se kuitenkin pudonnee kärkipaikalta nopeasti, sillä tällä hetkellä valmisteilla on useita monta kertaa ja enimmillään jopa 50 kertaa suurempia voimaloita.

Satakunta on suurista aurinkosähkövoimaloista puhuttaessa vahvasti edustettuna. Kaikkein suurinta hanketta puuhataan silti muualle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut