Lakarissa torppa täynnä – Logistikas investoi puoli miljoonaa euroa automaatioon

Logistikaksen bisnes rokkaa mukavasti, mutta ahtaallakin on oltu. Hyvin ahtaalla. Vuosi 2016 oli raskaasti tappiollinen, kun Logistikas menetti kaksi suurinta asiakastaan, Rolls-Roycen ja Sampo Rosenlewin.

Lakarin alueen ensimmäisiä avajaisia vietettiin kolme vuotta sitten, kun Logistikas esitteli 12 000 neliön tilojaan.

Nyt Lakarin torppa on täynnä, vaikka kymmenen metriä korkeaa tilaa on kahden futiskentän verran ja lavapaikkoja 30 000.

– Juuri aamulla työnjohtaja parahti, että aika piukkaa on. No, se on toisaalta hyvä merkki, kertoo osakas ja toimitusjohtaja Toni Brigatti.

Kahdessa vuorossa pyörivään logistiikkakeskukseen tulee päivittäin tavaraa noin 15 rekkakuormaa. Yhtä paljon lähtee ulos.

Investointi mielessä, kun telakka nousee

Saman verran kuin Lakarissa yhtiöllä on varastotilaa Hakunintiellä. Logistikas vuokrasi lisäksi käyttöönsä superlon-tehtaan varaston.

– Voi arvata, että joku investointi pitää tehdä, kun Rauman telakka lähtee pian vauhtiin, tuumaa pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Ari Salmi.

Yksi iso, noin puolen miljoonan euron, investointipäätös on jo tehty. Keväällä Lakariin tulee neljä yksikköä varastoautomaatiota.

– Automaatio kolminkertaistaa keräilynopeuden. Se sopii erityisesti pienen ja kevyen tavaran käsittelyyn, kertoo Brigatti.

Logistikas työllistää Raumalla reilut 70 ihmistä, joista nelisenkymmentä Lakarissa.

– Automaatio vapauttaa työntekijöitä muihin hommiin. Niitä riittää, sillä tämä on kasvuyritys, sanoo Salmi.

Miljoonittain Reiman vaatteita

Pientä ja kevyttä ovat esimerkiksi Reiman lastenvaatteet, joita Logistikas käsittelee Lakarissa puolisentoista miljoonaa kappaletta vuodessa.

Siksi muuten Raumalla järjestetään Reiman poistomyynti pari kertaa vuodessa.

– Automaatit voivat käsitellä monen asiakkaan tuotteita. Sen mahdollistavan softan hankintaan saimme ely-keskuksen tukea, kertoo Brigatti.

Verkkokauppalogistiikkaa raumalaisyritys tarjoaa High Peak Finlandille, joka myy Leijonien ja rallin MM-sarjan tuotteita.

Bauhausin kesäkalusteita

Logistikas tuottaa Lakarissa varastointipalvelut noin kymmenelle asiakkaalle.

Parhaillaan Lakarin hyllyissä on runsaasti muun muassa Bauhausin kesäkalusteita, ja kevätsesongin tavaraa ylipäätään.

Valtra tuo traktorinosia Kiinasta konteissa Rauman satamaan. Lakarissa osat järjestellään uudelleen ja ne lähtevät rekalla traktoritehtaalle Jyväskylään.

Pitkäaikaisia asiakkaita ovat myös esimerkiksi IKH-ketju, joka tuo kaikki konttinsa Raumalle, ja TVO-konserni, joka ulkoisti varastopalvelunsa Logistikakselle pari vuotta sitten.

Yrittäminen on nuorallatanssia

Logistikaksen bisnes rokkaa mukavasti, mutta ahtaallakin on oltu.

Hyvin ahtaalla.

Vuosi 2016 oli raskaasti tappiollinen, kun Logistikas menetti kaksi suurinta asiakastaan, Rolls-Roycen ja Sampo Rosenlewin.

– Taustalla oli sama syy, markkinoiden floppaaminen öljykriisin vuoksi, sanoo Ari Salmi.

Rolls-Roycen tarina on tuttu, suurten offshore-potkurilaitteiden kysyntä vaimeni, ja Raumalla jouduttiin irtisanomaan ja lomauttamaan väkeä.

Sampo-Rosenlew vei leikkuupuimureita osina kokoonpanotehtaalle Algeriaan, joka on öljymaa. Valtio-omisteinen tehdas pisti pillit pussiin.

Liikevaihtoa jo yli 20 miljoonaa

Kovalla työllä Logistikas sai hankittua uusia asiakkaita. Vuonna 2017 se teki pienen voiton, ja viime vuonna jo 330 000 euroa tulosta.

– Pari vuotta oli perhanan raskasta, mutta samalla opettavaista aikaa, huokaa Toni Brigatti.

Logistikaksen budjetoitu liikevaihto tälle vuodelle on 14,5 miljoonaa euroa. Kun mukaan laskee Logistikas Hankinnan, joka kokoaa muun muassa äitiyspakkaukset, liikevaihto nousee yli 20 miljoonan euron.

Henkilöstöä konsernilla on noin 120. Tulosyksikköjä on Rauman lisäksi Eurajoen Olkiluodossa, Jyväskylässä ja Nokialla.

Työpaineet toivat kiloja kroppaan

Brigatti sanoo vaikean jakson tuntuvan ja näkyvän kropassa.

– Painoa tuli liikaa, kun menin työhommat edellä. Vähemmän ehti urheilla, ja sitten tuli palkittua itseään makkaralla ja oluellakin, Brigatti kertoo.

Salmi nyökyttelee vieressä. Hänellekin kiloja kertyi, kun työpäivät venyivät pitkiksi. Logistikaksen lisäksi piti hoitaa RMC:n asioita, Salmihan on yksi uuden telakkayhtiön perustajista ja omistajista.

Kaksikko vakuuttelee, että nyt on tarkoitus pitää parempaa huolta myös itsestä.

– Tällaista nuorallatanssia yrittäjän elämä on. Vuosina 2015 ja 2016 tuntui, että joku vielä heiluttaa sitä nuoraa koko ajan. Taitavasti vaan käveltiin, eikä pudottu, kuvaa Salmi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut