Lakimuutos mahdollistaa itseohjautuvien laivojen testauksen Jaakonmerellä

Tässä on Rolls-Roycen näkemys tulevaisuuden itseohjautuvasta laivasta.

Keskiviikkona hyväksytty lakimuutos avaa mahdollisuuden testata itseohjautuvaa meriliikennettä, aluksia ja teknologioita. Maailman ensimmäinen kaikille avoin testialue Eurajoen edustalla saa näin vauhtia.

Jaakonmereksi ristittyä testialuetta hallinnoi ja valvoo Dimecc Oy.

- On todella hienoa, että hallitus näkee autonomisen laivaliikenteen kehittämisen moninaiset hyödyt. Hallituksen linjaus nostaa One Sea -ekosysteemin globaalisen kehityksen kärkeen. Tämä on sekä kansainvälisesti että kansallisesti tärkeä päätös, kuvaa Dimecc Oy:n toimitusjohtaja Harri Kulmala.

Yritykset, tutkimuslaitokset ja muut tahot, jotka haluavat tehdä Jaakonmerellä testejä, voivat ottaa Dimecc Oy:hyn yhteyttä One Sea -verkkosivuston kautta.

- Jaakonmeri on mahdollisuuksien meri. Se ei ole valtava, pisimmillään 18 kilometriä pohjoiseen ja leveydeltään runsaat seitsemän kilometriä, mutta meidän tarkoituksiimme juuri sopiva, arvioi Dimeccin ekosysteemijohtaja Päivi Haikkola.

Vuonna 2016 perustetussa One Sea -ekosysteemissä toimialojensa globaalit johtajat edistävät yhteistyössä yhteistä tavoitettaan itseohjautuvasta meriliikenteestä.

Perustajakumppanit ovat ABB, Cargotec, Ericsson, Meyer Turku, Rolls-Royce, Tieto sekä Wärtsilä. Partnereiksi ovat liittyneet myös Finferries sekä Finnpilot Pilotage ja yhteistyökumppaneita ovat lisäksi Meriteollisuus ry ja Suomen Varustamot Ry.