Lammaspaisti löytää tiensä monen pääsiäispöytään

Lammastiloilla pelättiin koronan vaikutusta kysyntään, mutta lihat ovat tehneet hyvin kauppansa. Tapahtumat on kuitenkin jouduttu perumaan ja tilapuodit sulkemaan.

Lammas kuuluu monien pääsiäisen juhlapöytään.

Koronaepidemia on kuitenkin muuttanut monen perheen juhlasuunnitelmat, mikä on saanut lammastilalliset mietteliäiksi.

Eurajokelaisella Ali-Unkin tilalla suurin osa lihoista oli tilattu ja myyty jo syksyllä.Pääsiäisen eteen tilalla ei kuitenkaan urakoitu entiseen malliin, sillä menekistä ei ollut mitään varmuutta.

– Me emme lähteneet tänä vuonna tekemään savulammasta ollenkaan. Eli niitä tuotteita on saatavilla, joita meillä on pakasteena, kertoo Ali-Unkin tilan Hanna-Leena Juhola.

– Yleensä meillä on ollut myös pääsiäistapahtuma, mutta sen me peruimme hyvissä ajoin. Tänä lankalauantaina ei siis ole tipuja, pupuja ja karitsoja pihapiirissä, hän jatkaa.

Takapaistit ovat tehneet kauppansa

Ali-Unkin tilan lisäksi Pyhärannan Ihodessa lampaita kasvattava Elina Vainio-Mäntylä oletti, että tänä pääsiäisenä isommat kestitsemiset olisi unohdettu.

Vaikka isompia sukujuhlia varmasti nyt vältellään, on lampaanliha vaihtanut Vainio-Mäntylän mukaan kiitettävästi omistajaa.

– Kyllä sitä ihan aidosti jännitin, sillä eivät ihmiset tällä hetkellä varmaan uskalla kyläillä.

– Ehkä ihmiset sitten herkuttelevat keskenään kotonaan. Varmaan tämä aika on sellainen, että ihmiset juuri sen vuoksi haluavat syödä hyvin koronasta riippumatta, Vainio-Mäntylä pohtii.

Hänen asiakkaistaan valtaosa on luottanut paistiin pääsiäisenä.

– Takapaistit ovat menneet selvästi parhaiten. Tuntuu, että juuri luuttomat tekevät kauppansa. Viulua ei ole paljon kyselty.

– Ehkä moni vierastaa sitä viulua luun vuoksi, ehkä he ajattelevat luuttoman paistin olevan helpompi käsitellä.

Keritsemiseen tullut muutoksia

Ihodelainen lammastila sopii asiakkaiden kanssa tapauskohtaisesti, miten lampaanliha asiakkaalle toimitetaan.

– Osa asiakkaista hakee täältä, osalle toimitan. Se menee aika lailla sen mukaan, mitä on sovittu. Vanhemmille asiakkaille toimitan lihat rapunpieleen varmuuden vuoksi, Vainio-Mäntylä sanoo.

Eurajokelaisella Ali-Unkin tilalla tilapuoti on auki tällä hetkellä ainoastaan sovitusti.

– Kyllä me täällä paikalla olemme ja yksittäisiä asikkaita palvelemme, mutta yritämme välttää kaikkien ruuhkien syntymisen.

Suurin vaikutus koronalla on Ali-Unkin tilalle keritsemisessä.

Hanna-Leena Juholan mukaan heidän keritsijänsä tulevat Virosta, eivätkä korona-aikana ole päässeet Suomeen töihin.

– Se vähän lisää töitä. Ammattilainen keritsee yhden lampaan muutamissa minuuteissa, minulta aikaa menee hieman enemmän, Juhola myöntää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut