Lammas kuuluu monien pääsiäisen juhlapöytään.
Koronaepidemia on kuitenkin muuttanut monen perheen juhlasuunnitelmat, mikä on saanut lammastilalliset mietteliäiksi.
Eurajokelaisella Ali-Unkin tilalla suurin osa lihoista oli tilattu ja myyty jo syksyllä.Pääsiäisen eteen tilalla ei kuitenkaan urakoitu entiseen malliin, sillä menekistä ei ollut mitään varmuutta.
– Me emme lähteneet tänä vuonna tekemään savulammasta ollenkaan. Eli niitä tuotteita on saatavilla, joita meillä on pakasteena, kertoo Ali-Unkin tilan Hanna-Leena Juhola.
– Yleensä meillä on ollut myös pääsiäistapahtuma, mutta sen me peruimme hyvissä ajoin. Tänä lankalauantaina ei siis ole tipuja, pupuja ja karitsoja pihapiirissä, hän jatkaa.
Takapaistit ovat tehneet kauppansa
Ali-Unkin tilan lisäksi Pyhärannan Ihodessa lampaita kasvattava Elina Vainio-Mäntylä oletti, että tänä pääsiäisenä isommat kestitsemiset olisi unohdettu.
Vaikka isompia sukujuhlia varmasti nyt vältellään, on lampaanliha vaihtanut Vainio-Mäntylän mukaan kiitettävästi omistajaa.
– Kyllä sitä ihan aidosti jännitin, sillä eivät ihmiset tällä hetkellä varmaan uskalla kyläillä.
– Ehkä ihmiset sitten herkuttelevat keskenään kotonaan. Varmaan tämä aika on sellainen, että ihmiset juuri sen vuoksi haluavat syödä hyvin koronasta riippumatta, Vainio-Mäntylä pohtii.
Hänen asiakkaistaan valtaosa on luottanut paistiin pääsiäisenä.
– Takapaistit ovat menneet selvästi parhaiten. Tuntuu, että juuri luuttomat tekevät kauppansa. Viulua ei ole paljon kyselty.
– Ehkä moni vierastaa sitä viulua luun vuoksi, ehkä he ajattelevat luuttoman paistin olevan helpompi käsitellä.
Keritsemiseen tullut muutoksia
Ihodelainen lammastila sopii asiakkaiden kanssa tapauskohtaisesti, miten lampaanliha asiakkaalle toimitetaan.
– Osa asiakkaista hakee täältä, osalle toimitan. Se menee aika lailla sen mukaan, mitä on sovittu. Vanhemmille asiakkaille toimitan lihat rapunpieleen varmuuden vuoksi, Vainio-Mäntylä sanoo.
Eurajokelaisella Ali-Unkin tilalla tilapuoti on auki tällä hetkellä ainoastaan sovitusti.
– Kyllä me täällä paikalla olemme ja yksittäisiä asikkaita palvelemme, mutta yritämme välttää kaikkien ruuhkien syntymisen.
Suurin vaikutus koronalla on Ali-Unkin tilalle keritsemisessä.
Hanna-Leena Juholan mukaan heidän keritsijänsä tulevat Virosta, eivätkä korona-aikana ole päässeet Suomeen töihin.
– Se vähän lisää töitä. Ammattilainen keritsee yhden lampaan muutamissa minuuteissa, minulta aikaa menee hieman enemmän, Juhola myöntää.
Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.