Lämmin alkukesä ryöpsäytti kasvun tienvarsilla, Lounais-Suomessa niitot alkavat pääosin juhannuksena

Tienvarsien niittoäminen varmistaa paitsi turvallisuuden, myös pientareiden niittykukkaloiston säilymisen tulevina kesinä. Tasapainoilu ei ole aina helppoa. KUVA: arkisto/Jami Jokinen

Erittäin lämmin alkukesä näkyy nyt tienvarsilla, joiden kasvillisuus on suorastaan ryöpsähtänyt voimakkaaseen kasvuun. 

Yleensä tienvarsiniitot alkavat Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa juhannuksen tienoilla ja jatkuvat elokuun loppuun. Niittokertoja on kesän aikana eri tieosuuksilla 1-4. Määrä riippuu tien viherhoitoluokasta.

Suurin osa Lounais-Suomen teistä niitetään vain kerran, päätiet pari kertaa. Kasvuolosuhteet vaikuttavat kutienkin sekä niiton alkamiseen että niittokertojen määrään.

- Tämä kesänä tienvarsikasvillisuuden kasvu on ollut erityisen runsasta, kertoo Varsinais-Suomen ely-keskuksen liikenteen ympäristövastaava Niina Anttila tiedotteessa.

Niittylajit ovat löytäneet tienvarsille

Tienvarsien kukkaloiston niittäminen aiheuttaa aina myös kritiikkiä. Asiassa on toinenkin puoli: juuri niittäminen varmistaa keto- ja niittylajien menestymisen. Samalla se pitää kurissa lupiinia ja muita vieraslajeja.

Tienvarsien niitto on jo pitkään helpottanut perinteisen maatalouden hiivuttua kärsineiden lajien tilannetta. Tämä koskee niin kasveja kuin esimerkiksi hyönteisiäkin.

Niittylajien kannalta paras niittoaika olisi elokuu. Kokonaisuudessa tasapainoillaan kuitenkin turvallisuuden, luonnon monimuotoisuuden, talouden ja tehokkuuden välillä. Siksi niittoja tehdään pitkin kesää.

- Monimuotoisuuden säilyminen pyritään toki huomioimaan, mutta ajankohtien pikkutarkkaan räätälöintiin ei ole käytännössä mahdollisuuksia, Anttila toteaa.

Niitot auttavat pitämään myös vieraslajeja, kuten kuvan lupiinia, kurissa. KUVA: arkisto/Jami Jokinen