Lämmin heinäkuu pelasti hunajasadon

Hunajasato on tänä vuonna vähintään kohtuullinen, sillä lämmin heinäkuu sai mehiläiset keräämään ahkerasti mettä. Sadon määräksi arvioidaan hieman alle kaksi miljoonaa kiloa, kun keskivertosato on 1,8 miljoonaa kiloa.

Leuto talvi oli mehiläisille suotuisa, mutta kylmän alkukesän vaikutukset satoon huolestuttivat monia tarhaajia. Myös mehiläisten parveilu, joka osaltaan heikentää hunajasatoa, oli poikkeuksellisen runsasta.

Heinäkuun helteissä mehiläiset pääsivät ahkeroimaan. Paikkakunnilla, joilla satoi sopivasti vettä, oli kasveissa riittävästi mettä. Paikoitellen kuivuus kuitenkin heikensi esimerkiksi vadelmaa, joka on yleinen mehiläisten mesikasvi.

Erot hunajasadossa maakunnittain ja myös saman kunnan alueella voivat olla suuria. Keskisessä Suomessa sato on tänä vuonna yleisesti parempi kuin esimerkiksi Kaakkois-Suomessa. Keskimäärin yksi suomalainen mehiläispesä tuottaa 35–40 kiloa hunajaa.

Karhuvahingot ovat tänä kesänä haitanneet aiempaa useampia mehiläistarhoja. Karhut ovat tällä hetkellä suurin ja vakavin ongelma Suomen mehiläistarhaukselle. Vahinkokarhut aiheuttavat mehiläistarhaajille paljon lisäkustannuksia ja -työtä.