Lampaat hoitavat Laitilassa luontoa, maisemaa ja ihmisiä

Kun neljätoista lammasta ovat päässeet vauhtiin Laitilan Vasikkahankaalla, alkavat koiranputket, vadelmat, voikukat ja korkeat heinät kadota nopeasti parempiin suihin.

Lampaiden tyytyväisyyden voi melkein nähdä niiden ilmeistä, ja luonnonlaidun lisääkin eläinten hyvinvointia. Mutta tyytyväisiä eivät ole vain lampaat.

– On hienoa, että laidunnus jatkuu täällä muutaman vuoden tauon jälkeen, sanoo suunnittelija Tuuli Pakkanen Vasikkahankaan omistavasta Metsähallituksesta.

Arvokas perinnemaisema on alkanut rehevöityä yllättävän äkkiä. Vahva ja korkea kasvillisuus tukahduttaa nopeasti Vasikkahankaan arvokkaita niitty- ja ketokasvilajeja, sellaisia kuin esimerkiksi Kyläkalliolla kasvava pieni ketonoidanlukko.

Mutta nyt hoito jatkuu perinnemaisemille parhaalla tavalla eli laiduntamalla. Se pitää kasvillisuuden oikealla tavalla kurissa.

Perinnemaisema ja lähistön lehtoalue kuuluvat Metsähallituksen hallintaan.

Laidunnuksesta on solmittu sopimus eläinten omistajan kanssa. Tämä puolestaan saa perinnemaiseman hoidosta maatalouden erityisympäristötukea. Alle kahden hehtaarin laidunalue on silti niin pieni, ettei tuki kata kaikkia kustannuksia.