Lännen Omavoima hakee kulutusjouston testaajia – ”Varovainen lupaus säästöstä 10-15 prosenttia”

Ensisijainen kohderyhmä on sähkölämmitteiset omakotitalot, joissa on suurehko lämminvesivaraaja. Sähköä kuluu tällaisissa taloissa yleensä ainakin 15 000 kilowattituntia vuodessa.

Rauman Energian ja Vakka-Suomen Voiman yhteinen myyntiyhtiö Lännen Omavoima hakee kulutusjouston testaajia vuoden mittaiseen koejaksoon.

Testiin osallistuviin talouksiin asennetaan elo-syyskuussa ohjausyksikkö, jonka avulla sähköyhtiö voi etänä alentaa talon lämpöä lyhyissä pätkissä ja ohjata sähkön käyttöä tunneille, jolloin markkinahinta on edullisempi.

- Tämä on kuuma aihe sähkömarkkinoilla. Olemme liikkeellä etujoukoissa. Etsimme alkuvaiheessa joitakin kymmeniä testaajia. Emme halua lähteä suoraan kaupalliseen markkinointiin, koska ei ole täyttä varmuutta syntyvistä säästöistä. Tarkoitus on tietenkin saada kulutusjouston pariin testijakson jälkeen enemmän asiakkaita., kertoo Lännen Omavoiman riskienhallintapäällikkö Marko Kuittinen.

Mikä on arvionne rahallisista säästöistä asiakkaalle?

- Varovainen lupaus voisi olla 10-15 prosentin säästö vuoden sähkölaskusta. Se kertyy pienemmästä kulutuksesta ja halvempien tuntien hyödyntämisestä. Monille asiakkaille säästön lisäksi merkitystä on ympäristöarvoilla. Tällä tavalla sähköntuotannosta jää pois saastuttavimpia tuotantomuotoja, vastaa Kuittinen.

Ensisijainen kohderyhmä on sähkölämmitteiset omakotitalot, joissa on suurehko lämminvesivaraaja. Sähköä kuluu tällaisissa taloissa yleensä ainakin 15 000 kilowattituntia vuodessa.

Vaikka sähköyhtiö pääsääntöisesti ohjaa joustoa, voi asiakas aina ohjata lämmitystä itsekin.

- Jos esimerkiksi lähtee viikoksi lomalle, kannattaa lämpötilaa laskea. Tai jos on vaikka saunailta tiedossa, niin voi varmistaa lämpimän veden riittävyyden isommallekin porukalle, sanoo Kuittinen.

Sähkön tuotantorakenne on murroksessa. Uusiutuvan energian osuus lisääntyy ja osa perinteisistä tuotantomuodoista poistuu markkinoilta.

Sähkölämmitys ja vesivaraajat ovat keskeisimmät kulutusjouston mahdollistajat. Tulevaisuudessa aurinkopaneelien, sähköautojen ja akkujen merkitys kasvanee.

- Sähköautojen latauksen ajoittaminen oikeaan ajankohtaan pienentää latauksesta aiheutuvia päästöjä sekä tulee kuluttajalle edullisemmaksi. Älykäs järjestelmä huolehtii, että akut ovat täynnä liikkeelle lähdettäessä ja akut on ladattu edullisen sähkön aikaan.

Tutkimusyhteistyössä ovat mukana myös KSS Energia, Leppäkosken Energia, Pohjois-Karjalan Sähkö ja Vaasan Sähkö.