Länsi-Suomen digitilaajat ovat mukana ratkomassa rehevöitymisen juurisyytä - teemavuosi on ohi, mutta meri ei lehdessä väisty

Liiallisen lannanlevityksen vuoksi fosforia valuu jokiin ja edelleen Selkämereen. Lantakierrätyshanke vie lantaa sinne, missä siitä on pulaa. KUVA: Arkisto/Jami Jokinen

Lanta on suurimpia Selkämereen vaikuttavia ongelmia Lounais-Suomessa. Kun eläintuotannossa syntyy liikaa lantaa, sitä joudutaan levittämään pelloille enemmän kuin olisi tarpeen. Ravinteet valuvat mereen, ja seurauksena on entisestään paheneva rehevöityminen.

Siksi John Nurmisen Säätiö on tarttunut asiaan Satakunnan lantakierrätyshankkeellaan.

– Sillä pyritään puuttumaan Selkämeren rehevöitymisen juurisyyhyn: peltojen korkeasta ravinnetasosta johtuviin kasvaneisiin ravinnevalumiin, joita ylläpitää eläintuotannon keskittyminen alueelle, sanoo säätiön Puhdas Itämeri -hankkeiden johtaja Marjukka Porvari.

"Ensimmäinen ratkaistava juttu"

Porvarin mukaan erityisesti lantafosforia kertyy Satakunnassa selvästi enemmän kuin maakunnan pelloille pystytään levittämään kestävästi.

Kun kehitys on jatkunut pitkään – ja uhkaa jatkua edelleen – kertyy ylijäämä maaperään. Fosfori kulkeutuu mereen sateiden mukana, ja tätä kehitystä kiihdyttää vielä ilmaston lämpeneminen sekä sen myötä lisääntyvät talvisateet.

– Tämä eläintuotannon aiheuttama ravinteiden epätasapaino on koko suomalaisessa vesiensuojelussa nyt se ensimmäinen juttu, joka pitäisi ratkaista, Porvari sanoo.

Ylijäämästä sinne, missä tarvitaan

Satakunnan lantakierrätyshankkeessa siirretään lannan ravinteita eläintuotantokeskittymistä kasvintuotantoalueille, joilla on ravinteista pulaa.

Hanke alkoi pilottina viime vuonna, ja nyt sitä on tarkoitus laajentaa. Mukana on niin eläin- kuin kasvitilojakin.
Hanke hyödyttää paikallista vesiensuojelua ja toimii samalla mallina valtakunnallisesti.

Korona esti tapahtumat

Länsi-Suomi ja lehden tilaajat ovat mukana tukemassa Selkämeren tilan parantamista lantakierrätyksellä.Viime vuoden uusista digitilauksista lahjoitettiin viisi prosenttia John Nurmisen Säätiölle. Varoja kertyi noin 3600 euroa.

– Tästä kiitos kuuluu digitilauksen tehneille lukijoillemme, sanoo Länsi-Suomen tuotesuunnittelija Mika Kivilähde.

Meren vuosi -kampanjan alkuperäisistä tavoitteista valitettavasti jäätiin, sillä koronaepidemia esti vuoden varrelle suunnitellut isot yleisötapahtumat. 

Meri näkyy lehdessä edelleen

Teemavuosi näkyi myös lehdessä. Länsi-Suomen toimitus pyrki nostamaan Meren vuosi -logon alla esille merellisiä aiheita. Vaikka logo väistyi, ei tämä työ lopu kampanjan mukana.

– Raumanmeri on lukijoillemme rakas ja tärkeä. Monelle meriklusteri antaa leivän, monelle se tarjoaa virkistystä vapaa-ajalla. Jutun aiheita riittää, muistuttaa päätoimittaja Janne Rantanen.

– Samalla tavalla jatkuu John Nurmisen Säätiön arvokas työ Itämeren pelastamiseksi. Sitä työtä vasta riittääkin.

Muokattu klo 14.25: Korjattu kirjoitusvirhe.