Kalevala-näytelmät toivat palkinnon Laitilan Kulttuurin Tuelle

Esitykset tuottaneelle yhdistykselle teatteriproduktiot ovat olleet työntäyteisiä, mutta ilahduttavan yhteisöllisiä teatteriprojekteja.

| Päivitetty

Laitilassa on muutaman viime vuoden ajan tuotu suomalaista mytologiaa tähän päivään. Louhenlinnan jykevästä miljööstä inspiraationsa saaneiden kantaesitysten sarja alkoi jo vuonna 2014.

Tuorein esitys on lokakuulta, tuolloin Louhenlinnassa nähtiin teatteri ja elokuvaa yhdistänyt esitys Kalevalan traagisesta kansanmurhaajasta, Kullervosta.

Yhteinen nimittäjä kalevalanäytelmille on Laitilan Kulttuurin Tuki ry, joka on tuottanut esitykset. Yhdistys sai LS:n tämänvuotisen kulttuuritunnustuksen.

 Kulttuurista uusi suunta

Laitilan Kulttuurin Tuen historia on matkailussa.

– Yhdistyksen toimenkuvaa kuitenkin laajennettiin matkailusta ja kulttuurimatkailun edellytysten parantamisesta kulttuurin tukemiseen. Myös tapahtumien järjestäminen nousi keskeisesti mukaan toimintaan, kertoo yhdistysaktiivi Jukka Vehmas.

Sarjan aloittanut Kivellä soutajat tehtiin ensimmäisenä kesänään Laitilan kaupungin tuella, mutta yhdistys otti näytelmän tuottamisen vastuulleen jo seuraavana kesänä. Kaupunki on säilynyt tukijoiden joukossa senkin jälkeen.

– Yhdistys on toimijana paljon notkeampi kuin kaupunki. Se voi myös hakea ulkopuolista rahoitusta, mikä ei kaupunkiorganisaatiolle ole mahdollista, sanoo Vehmas.

Elokuvajaksojen tekijän, Olli Löytökosken, yhdistys pestasi palkkatuella.

Kaikkia produktioita on leimannut yhteistyö.– Esimerkiksi kansalaisopisto on ollut vahvasti mukana, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Oili Tamminen.

Rahoitus työn takana

Neljän esityksen jälkeen yhdistys vetää henkeä: uusia projekteja ei tältä saralta ole tulossa.

– Rahallisesti näytelmät ovat olleet isoja; ulkonäytelmien budjetit ovat olleet 40 000 luokkaa, sisälle tehtyjen 25 000, sanoo Vehmas.

Eniten stressiä onkin puheenjohtaja Tammisen mukaan aiheuttanut talous, sillä ulkopuolisen tuen saaminen on ollut työlästä.Yhdistys on kuitenkin päässyt omilleen, vaikka välillä on tehnyt tiukkaa. Lokakuussa esitetyllä Kullervon kiroilla oli hieman yli 500 katsojaa.

– Olisimme ehkä toivoneet vähän enemmän, Vehmas toteaaLäheskään kaikki laitilalaiset eivät ole näytelmiä löytäneet.

– Havaintomme on se, että pääosa kävijöistä on tullut muualta.

Tutulla työryhmällä

Näyttämöteoksia on alusta saakka ollut tekemässä sekä ammattilaisia että harrastajia.– Kaikki ovat olleet innostuneita. Kalevala on taideteos, joka kiinnostaa aina uusia sukupolvia. Ja aina siitä löytyy jotain uutta, Vehmas sanoo.

Yhdistyksen puheenjohtaja Oili Tamminen näkee esitysten ansion erityisesti siinä, että esitykset on tuotu myös tähän päivään.

-Kalevala ei välttämättä enää tänä päivänä aukea kaikille.

Vuonna 2016 valmistuneen Louhen neito -näytelmän elokuvajaksojen pohjalta valmistui mykkäelokuva Louhi, Pohjan noita.Myös Kullervon kiroihin kuvatuista elokuvajaksoista tehdään elokuva.

Lea Koskinen on ollut mukana kaikissa näytelmissä Louhen roolissa.

– Kaikissa on yhdistynyt kalevalaisuus ja monimuotoisuus. Harrastajalle ne ovat tarjonneet tilaisuuden heittäytyä.

Juttua muokattu 9.12. korjaamalla Lauri Löytökosken nimi oikein.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut