Länsi-Suomen lehtikuvanäyttelyssä on vieraillut ennätysyleisö

Länsi-Suomen kuvasatoa vuosien varrelta esittelevä näyttely on kiinnostanut sankoin joukoin kaupunkilaisia. Lehden entinen kuvaaja Erkki Railio kertoi omista kuvistaan galleriassa syyskuussa.
Länsi-Suomen kuvasatoa vuosien varrelta esittelevä näyttely on kiinnostanut sankoin joukoin kaupunkilaisia. Lehden entinen kuvaaja Erkki Railio kertoi omista kuvistaan galleriassa syyskuussa. Kuva: Esa Urhonen

Syyskuun ajan galleria Artturissa esillä oleva lehtivalokuvanäyttely on osoittautumassa ennätyssuosituksi. Länsi-Suomen valokuvaajien kuvasatoon on käynyt vajaan kuukauden aikana tutustumassa useita satoja ihmisiä.

– Näyttely on gallerian historian suosituin, sanoo galleristi Teuvo Salminen.

Yleisöryntäys tuli galleristillekin yllätyksenä, vaikka hän kertoo hakevansa näyttelytilaan juuri sellaisia näyttelyitä, jotka saavat muut kuin taideyleisön liikkeelle.

Historia kiinnostaa raumalaisia

Lehtivalokuvien suosio tuli yllätyksenä myös näyttelyn koonneelle valokuvaaja Esa Urhoselle.

– Ihmiset ovat kiinnostuneita historiasta, näyttelyvieraat ovat hakeneet kuvista tuttuja ja ihmisiä muuttuvaa kaupunkimaisemaa, kuten Rauman toriympäristöä, kertoo valokuvaaja.

Kestokeskustelunaihe on ollut myös purettu lyseo ja sen tilalle noussut liikerakennus. Lyseon kuvan eteen pysähtyivät maanantaina myös Hannu ja Anne Raunela, jotka bongasivat 1970-luvun kuvasta paljon muutakin tuttua.

– Sokosta olin itsekin rakentamassa. Silloin ei olisi uskonut, että sitäkin ollaan nyt hajottamassa, sanoo Raunela.

Paljon tuttua raumalaisesta historiasta löysi myös Matti Salminen. Hän pysähtyi monen muun kävijän tavoin taiteilija Kosti Koskisen kuvan eteen. Kuvassa ikääntynyt Koskinen istuu kapealla sängyllään Uudenlahden vanhainkodissa.

Hyvä lehtikuva paljastaa myös uutta

Monista näyttelyn kuvista on paljastunut uusia yksityiskohtia. Näin Esa Urhosen mukaan hyvälle lehtikuvalle käykin.

– Kuvan viitekehyksestä löytyy lisäarvoa eikä se, mistä kuva on otettu, enää ole tärkeää.

Mysteeri on silti edelleen Kai Jalosen 1970-luvulla ottama kuva istuvista nuorista tytöistä. Kuvan henkilöitä ei tiedetä, ei liioin sitä, missä kuva on otettu. Arvuuteltu Urhosen mukaan on kyllä montakin paikkaa. Viimeisin veikkaus on se, että kuva olisi otettu Eenokin tanssilavalta Säkylästä.

Valokuvanäyttely on esillä galleriassa syyskuun loppuun saakka. Valokuvaaja Esa Urhonen kertoo valokuvista ja kuvaajan työstä galleriassa ensi lauantaina kello 10-14. Myös viimeisenä aukiolopäivänä 30.9. paikalla on lehtivalokuvaaja kello 10–17.

”Ihmiset ovat kiinnostuneita historiasta, näyttelyvieraat ovat hakeneet kuvista tuttuja ja ihmisiä muuttuvaa kaupunkimaisemaa, kuten Rauman toriympäristöä.”

Esa Urhonen