Lapin keskusta alkaa olla maakaapeloitu

VSV investoi Lapin säävarmaan sähköverkkoon tänä vuonna 1,5 miljoonaa euroa.

Lapin taajaman säävarman sähköverkon rakentamistyöt ovat valmistumassa. Kuluvan vuoden suurinvestoinnin jälkeen Lapin keskusta alkaa olla kuta kuinkin maakaapeloitu.

Vakka-Suomen Voima investoi Lappiin tänä vuonna noin 1,5 miljoonaa euroa. Urakka pitää sisällään 20 kV:n keskijännitekaapelia noin 13 kilometriä, 0,4 kV:n pienjännitekaapelia noin 30 kilometriä ja 13 uutta muuntamoa.

Aikataulu on pitänyt hyvin

VSV:n sähköverkkotoiminnoista vastaavan Juho Jussilan mukaan Lapissa ollaan paraikaa ottamassa viimeisiä osia verkosta käyttöön. Muuntamot valmistuvat marraskuun loppuun mennessä.

– Aikataulussa on pysytty. Vanhojen rakenteiden purku alkaa ensi vuoden alussa, Jussila kertoo.

Vanhat rakenteet tarkoittavat lähinnä vanhoja sähköpylväitä, jotka poistetaan maisemasta. Pylväät ovat kyllästettyä puuta, joten ne joutuvat ongelmajätteen kierrätykseen.

Jälkitöihin kuuluu myös kaivuujälkien siistiminen. Kaikki tehdään kerralla.

– Ympäristötöistä ei ole tullut valituksia, Jussila iloitsee.

Korona ei ole vaikuttanut Lapin-projektiin, työmaalla on vältytty tartunnoilta. Sen sijaan kelit eivät ole olleet suosiollisia.

Jussilan mukaan pahinta on ollut yletön märkyys. Märkä pelto ei ole paras mahdollinen alusta kaivinkoneille. Pylväiden poistamisellekin olisi eduksi pieni pakkanen.

Lappi suurin investoinneista

Lappi on VSV:n tämän vuoden investoinneista suurin. Muita merkittäviä hankkeita ovat Kalannin taajaman kaapelointi, Laitilan Valkojärven-Sillantaan maakaapelointi ja Uudenkaupungin muuntamosaneeraukset. Kaikkiaan sähköyhtiön investointipotti on noin kuusi miljoonaa euroa.

Tämän vuoden urakoiden jälkeen VSV:n alueella on maakaapeloitu noin 30 prosenttia keskijänniteverkosta. Eli Jussilan sanoin "työmaata riittää vielä vuosiksi" säävarman verkon aikaansaamiseksi.

Kaapelointivauhti on ollut yli 100 kilometriä vuodessa, ja siihen pyritään ensi vuonnakin. Myös investointisumma on ensi vuonna pysymässä yli viidessä miljoonassa eurossa.

VSV:n ensi vuoden investointipakettia ei vielä ole kokonaan lyöty lukkoon, mutta Lapissa vedetään kaapelia ainakin Narvijärven länsirannan suuntaan.

Kahden vuoden projektina on alkamassa Lapin ja Kodisjoen välisen vanhan ilmalinjan kaapelointi.

– Lapin päästä ollaan aloittamassa.

Valokuitukaapeli ei vetänyt toivotusti

Lapissa on rakennettu samassa yhteydessä sähköverkon kanssa valokuitukaapelin runkoverkkoa. Valokuitukaapeliin liittyi näin ensi alkuun 15 kiinteistöä. Vähän enempää toivottiin.

Jussilan mukaan kaapeliin voi kuitenkin liittyä myöhemminkin. Se tosin vaatii lisäkaivuutöitä tontille.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut