Lapin kuntoportaat tehtiin talkoilla koko kansan käyttöön

Ensimmäinen virallinen kuntoilija oli kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen.

Lapin kuntoportaat on tehty talkoilla. Virallista käyttöönottoa olivat juhlistamassa myös kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen ja vs. liikuntatoimenjohtaja Ari Rajamäki. Kuva: Juha Sinisalo

Lapin uudet kuntoportaat vihittiin keskiviikkona käyttöön juoksemalla. Naisten jatkossa tavoiteltava pohjatulos on 17,11 sekuntia ja miesten 15,24.

Naisten tulos on kaupunginjohtaja Johanna Luukkosen nimissä ja miesten vs. liikuntatoimenjohtaja Ari Rajamäen kipaisema.

– Lähtö hiekalta ja jokaiselle rapulle pitää astua, Luukkonen opasti tulevia juoksijoita.

Keskelle kylää

Kuntoportaiden rakentaminen Linnavuoren kupeeseen aloitettiin kesän taittuessa syksyyn. Rappuset haluttiin keskelle kylää, jotta kaikilla olisi sinne helppo päästä.

Leader Ravakalta haettiin avustusta Lapin Salaman nimellä. Muita rahoittajia ovat olleet Rauman kaupunki ja lappilaiset yrittäjät. Hankkeen kustannusarvio on noin 30 000 euroa.

Työt on tehty talkoilla, eikä talkoolaisista ole ollut pulaa.

Rakennusprojektin "pääarkkitehti" Juhani Leinon mukaan askelnousuksi valittiin alin mahdollinen eli 12 senttiä, jotta myös lapset ja huonojalkaiset voivat rappuja käyttää.

– Eivätkä nämä ole vain ihmisille. Viime sunnuntaina meni orava kaidetta pitkin ylös, Leino kertoi.

Neljää puulajia

Askelmia on noin 70 ylös ja noin 40 alas. Rakentamiseen on käytetty neljää eri puulajia. Osat on yhdistetty toisiinsa ruuveilla, jotta ne on tarpeen vaatiessa helppo vaihtaa.

Huomioon on otettu kosteudet ja liukkaudet, ja työssä on ollut mukana ammattipuuseppä.

Rappujen reunaan on asennettu taulu, jossa on ohjeita siitä, miten portaita voi kuntoilussa käyttää.

Viiden vuoden kuluttua portaat siirtyvät Rauman kaupungin omistukseen. Mukana menevät huolto-ohjeet, jotta raput pysyvät kunnossa talkoolaisten lupaamat "ainakin 50 vuotta".

Kaupunginjohtaja Luukkonen kiitteli kovasti talkooporukkaa. Portaat on toteutettu tavalla, josta on hyvä ottaa mallia. Yhdessä tehden ovat valmistuneet "meiän portaat".

Salaman puheenjohtaja Seppo Ala-Siuru oli tyytyväinen siitä, että talkoohenkeä löytyy edelleen.

– Eivätkä nämä ole Salaman raput vaan kaiken kansan raput, Ala-Siuru muistutti.

Uusia suunnitelmia

Ja kun ovat vauhtiin päässeet, aikovat lappilaiset jatkaa alueen kehittämistä. Portaat on tarkoitus valaista myös alhaalta päin. Samoin valaistuksen on saamassa Linnavuoren huipulla oleva lipputanko.

Lisäksi suunnitelmissa on rakentaa valaistus osalle Linnavuoren reunaa.

Myös historian havinaa halutaan alueelle tuoda. Linnavuorella sijaitsi vuosina 1939–1945 ilmavalvontapiste. Tätäkin pistettä pääsee pian katsomaan.

Kuntoilijoita varten rakennetaan vielä rappujen viereiselle kentälle kuntoiluvarusteita.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut