Lapin pappilan navetan kunnosta selvitys – kirkkoherra kyselee talkooväen perään

Rakennus on päässyt kehnoon kuntoon.

| Päivitetty

Kehnoon kuntoon päässeen Lapin pappilan kivinavetan kunto selvitetään. Luonnonkivestä ja hirrestä rakennettu kohde on asemakaavassa suojeltu.

Seurakunta tilaa kuntoselvityksen Arkkitehtitoimisto Elolta noin 7 000 euron hintaan. Korjaustyön suunnittelu pitää sisällään mittauspiirustukset, vauriokartoitukset ja korjaussuunnitelmat.

Kirkkoneuvoston jäsenistö kävi katselmuksella paikan päällä tällä viikolla.

– Kaikki näkivät, että se on erittäin huonossa kunnossa oleva rakennus. Aikomus kunnostuksesta on tässä taustalla, mutta se on erittäin kallis projekti. Ensin on pakko katsoa, mitä saadaan ja millä rahalla, Rauman seurakunnan kirkkoherra Henry Liivola toteaa.

Kivinavetta on sisäpuolisilta rakenteiltaan osittain lahonnut, samoin ajosilta on lahonnut ja kattotiilistä osa on rikki. Kaikki ikkunat on jo aiemmin peitetty luukuilla ilkivallan estämiseksi.

Ensimmäinen tavoite voisi Liivolan mukaan olla kunnostaa navetta sen ulkopuolelta. Tähän liittyen hän miettii, löytyisikö Lapista vapaaehtoishenkeä samaan tapaan kuin aikoinaan Tyrvään kirkon paanukattotalkoissa.

– Tämä on haaste Lapin kyläyhteisölle, että löytyykö talkoomieltä. Kivinavetan ei pitäisi olla pelkästään koriste, jota katsotaan, vaan sillä olisi jokin käyttöarvo, joka rakentaisi kyläyhteisöä.

Rauman kirkkovaltuusto on jo kertaalleen vuonna 2015 asettanut pappilan kivinavetan kiinteistöjen karsintalistalle. Tuolloin päätös oli, että pappilan navetasta voidaan luopua tai sille voidaan etsiä jokin muu käyttötarkoitus.

Asia ei ole kuitenkaan edennyt eikä Liivolan mukaan navetassa ole nykykunnossaan paljon myytävääkään.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut