Lappeenrantalaisen yliopiston tutkijat ratkaisivat Olkiluoto 3:n värinäongelman – lähellä reaktoria sijaitseva värisevä putki oli haaste

Kuvituskuva. Olkiluoto 3:n on määrä aloittaa säännöllinen sähköntuotanto vuonna 2020. Kuva: arkisto/Pekka Lehmuskallio

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) tutkijaryhmä ratkaisi Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin värinäongelman.

Ongelma ilmeni viime vuonna kolmosreaktorin käyttöönottotestissä. Reaktorin primääriputki värisi niin, että ydinvoimalan reaktorin lähelle oli asennettava vaimennusjärjestelmä.

– Värinää joudutaan usein vaimentamaan voimalaitoksissa ja teollisuusprosesseissa. Värisevän putken sijainti reaktorin lähellä oli kuitenkin ainutlaatuinen haaste, tutkijaryhmän johtaja Juhani Hyvärinen kertoo tiedotteessa.

Reaktorin läheisyys aiheutti sen, että vaimennusmateriaalit häiritsivät reaktorin turvajärjestelmiä.

LUT-yliopiston tutkijaryhmä kehitti ratkaisuksi TVO:n ja AREVAn kanssa järjestelmän, jonka Säteilyturvakeskus on nyt hyväksynyt.

Järjestelmää asennetaan paraikaa voimalaitokseen.

Ratkaistaviin ongelmiin kuului muun muassa se, miten vaimennusmateriaalin joutuminen jäähdytysveteen onnettomuustilanteessa estetään.

Putken hajoamistilanteessa jäähdytysveden kierron säilyttäminen on tutkijoiden mukaan ensiarvoisen tärkeää.

– Löysimme turvallisen keinon erottaa vaimentava materiaali jäähdytysvedestä ja suunnittelimme tätä varten suodattimia, jotka voidaan asentaa olemassa oleviin tiloihin. Tähän liittyviä kuljetus- ja suodatusprosesseja piti testata laajalti, Hyvärinen sanoo.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin on määrä aloittaa säännöllinen sähköntuotanto vuonna 2020.