Lapsi sairastui Raumalla meningokokki-bakteerin aiheuttamaan verenmyrkytykseen

Lapsi on sairaalahoidossa. Kyseessä on yksittäistapaus.

| Päivitetty

Raumalaisella lapsella todettiin keskiviikkona meningokokki-bakteerin aiheuttama verenmyrkytys. Lapsi on sairaalahoidossa.

Satakunnan sairaanhoitopiirin infektioyksikkö ja Rauman tartuntataudeista vastaavat hoitavat lapsen lähikontaktien selvitystä ja ohjaavat estolääkitystä tarvitsevat hoitoon.

Meningokokki-bakteerin aiheuttamia infektioita voi esiintyä kaikissa ikäryhmissä, mutta eniten tapauksia todetaan aivan pienillä alle 1-vuotiailla lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Meningokokki voi aiheuttaa vakavia ja pahimmillaan kuolemaan johtavia infektioita, joista verenmyrkytykset ja aivokalvotulehdus ovat tavallisimpia.

– Meningokokki-bakteeri tarttuu pisaratartuntana ja vaatii läheisen kontaktin leviämiseen. Taudin itämisaika on yleensä 3–4 vuorokautta ja infektio voi olla alkaessaan nopeasti etenevä, selvittää Satakunnan sairaanhoitopiirin, SataDiagin infektiolääkäri Tuomas Nieminen.-

Lähikontaktien riski sairastua on suurin ensimmäisen seitsemän vuorokauden aikana potilaan sairastumisesta. Estolääkitystä suositellaan kaikille lähikontakteille, joihin luetaan muun muassa samassa taloudessa asuvat, samaan päivähoitoryhmään kuuluvat tai muutoin tiiviisti läheisessä kontaktissa olleet.

– Estolääkkeeksi kaikenikäisille suositellaan ensisijaisesti siprofloksasiiniantibioottia kerta-annoksena.

Rauman tapauksessa estolääkitystä tarvitsevat saavat tiedon estolääkityksen tarpeesta. Vain sairastuneen kanssa läheisessä kontaktissa 10 vuorokauden sisällä olleet ovat estolääkkeen tarpeessa.

Lähikontaktien kanssa tekemisissä olleet eivät tarvitse estolääkitystä.

Lääke on ilmainen ja annetaan Rauman kiirevastaanotolta. Antibiootti häätää meningokokki-bakteerin nielusta hyvin tehokkaasti kerta-annoksena.

– Mikäli sairastuneen kanssa tekemisissä olleille kuitenkin ilmaantuu meningokokki-infektioon viittaavia oireita, kuten kuumetta, päänsärkyä ja/tai pieniä verenpurkaumia iholle, on hakeuduttava pikaisesti päivystykseen arvioon, muistuttaa Nieminen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut