Lapsi tarvitsee lepotuokion

Päiväunet on asia, joka päivähoidossa puhuttaa eniten. Aika ajoin asia pullahtaa kiivaaksikin keskusteluksi, kuten viime päivinä on voinut lukea Länsi-Suomen tekstiviestipalstalta.

Monissa viesteissä päivähoitoa syytetään pakkonukuttamisesta. Tätä eivät kasvatuksen ammattilaiset allekirjoita. Ainakin Raumalla niin päiväkodeissa, perhepäivähoidossa kuin ryhmäperhepäiväkodeissa pyritään toteuttamaan vanhempien toiveet.

– Yksilölliset tarpeet yritetään ottaa huomioon. Monenlaista on tullut säädettyä, ja neuvottelutaidotkin ovat välillä koetuksella, Kahmon päiväkodin johtaja Riitta Hautala toteaa.

– Pääperiaate on aina lapsen hyvinvointi. Perheitä kuunnellaan ja vanhempien kanssa neuvotellaan, komppaa perhepäivähoidon ohjaaja Merja Goossen.

– Mietimme aina, voimmeko järjestää asian vanhempien toiveiden mukaan. Se on kuitenkin myös tila- ja henkilökuntakysymys. Lapsilla pitää olla koko ajan valvonta, listaa varhaiskasvatuksen aluejohtaja ja Lajon päiväkodin johtaja Marjariitta Kivirauma.

Vaikka päiväunista on monia ristiriitaisiakin näkemyksiä, on Raumalla vahva periaate, että puolenpäivän tietämillä jokainen rauhoittuu.

Lapsille luetaan, lauletaan tai soitetaan musiikkia. Nukkua ei tarvitse, eivätkä kaikki edes mene petiin.

Perhepäivähoidossa puolestaan jokainen lapsi menee hetkeksi makuulle jo pelkästään siitä yksinkertaisesta syystä, ettei yksi hoitaja voi olla samaan aikaan kahdessa huoneessa.