Lapsikato iski jo Rauman kouluihin: "Osa pelkää, osa on sairaana ja osa kotikaranteenissa loman jäljiltä""

Kouluissa on nyt normaalia hiljaisempaa poissaolojen vuoksi. Kuva on otettu elokuussa 2019. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Raumanmeren koululta on tänään pois 110 oppilasta.

– Osa on anonut ajankohtaan vapaata jo aiemmin, eivätkä nämä tapaukset liity mitenkään koronaan. Sitten osa on jättänyt lapsensa kotiin juuri koronaan liittyen, rehtori Jarmo Lehtonen kertoo.

Koulussa opiskelee kaiken kaikkiaan 465 oppilasta. Henkilökunta on vielä tällä erää kokonaisuudessaan töissä.

– Kotioloissa opiskelu sujuu varmasti vaihtelevasti, niin kuin koulutyö lapsilla yleensäkin. Läksyt kulkevat koteihin Wilman välityksellä, mitään kontaktiopetusta ei kotiin jääneille tarjota esimerkiksi etäyhteyden välityksellä.

– Mikäli vanhemmat ovat päättäneet jättää terveen lapsen koulusta kotiin, vastuu opintojen etenemisestä on tällöin vanhemmilla, Lehtonen kuvailee.

Pohjoiskehän koulun rehtori Jukka Raiskinmäki arvioi, että heidän oppilaistaan poissa maanantaina on noin 25-30 prosenttia.

– Joukossa on myös tapauksia, jotka ovat kotiutuneet ulkomailta ja ovat ohjeistuksen mukaan pari viikkoa tulematta kouluun.

– Pyrimme pyörittämään koulua tilanteessa parhaamme mukaan. Seuraamme tilannetta ja odotamme myös kaupungin tai hallituksen linjauksia.

Parhaiten tieto kulkee tällä hetkellä juuri Wilman ja koulun verkkosivujen kautta.

Karin koulun 220 oppilaasta noin 50 on maanantaina jäänyt kotiin.

– Osa pelkää koronatartuntaa ja osa on taas kipeänä, rehtori Pekka Joutsa kertoo.

– Koulun toiminta voi kyllä loppua henkilökuntavajeeseen. Suunnilleen neljäsosa on sairauslomalla, eikä sijaisia tahdo saada. Pistin eilen parillekymmenelle opiskelijalle tuurausviestiä, mutta en ole saanut yhtään vastausta, Joutsa kertoo.

Poissaoloilmoitus

Koronatilanne on saanut osan vanhemmista pitämään terveet lapsensa kotona myös Freinetkoulusta. Vararehtori Ville-Veikka Silvola muistuttaa vanhemmille lähetetyssä viestissä, että "perusopetuslain mukaan oppilaan tulee kuitenkin saada lupa poissaoloonsa".

Yli kolmen päivän poissaolot heillä myöntää rehtori tai tämän poissaollessa vararehtori.

– Tilapäinen poissaolo kestää Rauman kaupungin linjauksen mukaan maksimissaan kaksi viikkoa. Sen jälkeen poissaoloanomus pitää uusia, Silvola kirjoittaa viestissään.

Lisää aiheesta

Euran yhteiskoulu ja lukio etäopetukseen

Huittinen siirtää ensimmäisenä Satakunnassa koululaiset etäopetukseen