"Laskin päiviä siihen, että pääsen maaseudulta suureen kaupunkiin" – alaikäiset nuoret muuttavat pois kotoa esimerkiksi tanssi-, musiikki- tai sirkusalan opintojen perässä

Pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen vieraili loppuvuodesta Rauman normaalikoulussa.

Niia Virtanen halusi peruskoulun jälkeen ilmaisutaidon lukioon. Lähin löytyi noin 70 kilometrin päästä Tampereelta, joten Virtanen muutti Puutikkalan kylästä Pälkäneeltä vanhempiensa luota omilleen 15-vuotiaana. Ensisijaisesti hän olisi halunnut Helsinkiin, mutta siihen hänen vanhempansa eivät suostuneet.

– Olimme käyneet vuosien varrella paljon Tampereella, joten kaupunki oli ennestään tuttu ja lähempänä kotia. Myös vanhemmat siskoni olivat muuttaneet suoraan peruskoulun jälkeen Tampereelle, Virtanen perustelee.

Virtanen ei muista yhdistäneensä muuttoon minkäänlaista pelkoa tai jännitystä.

– Päinvastoin. Odotin muuttoa niin suurella innolla, että loppuvaiheessa laskin päiviä siihen, että pääsen maaseudulta suureen kaupunkiin.

Virtanen kertoo muuttonsa olleen todella tuettu. Hän ei maksanut itse laskuja eikä vuokraa, ja viikonloput hän vietti usein Puutikkalassa.

Lukion jälkeen muutto Helsinkiin tuli ajankohtaiseksi, ja siellä 28-vuotias Virtanen asuu edelleen, psykologina työskennellen.
Asuntola-asuminen turvaa tutkintoa

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen kertoo, että alaikäisenä omilleen muuttamisen taustalla on useimmiten tilanne, jossa nuori haluaa opiskella ammatillisen koulutuksen alalla, josta ei löydy tarjontaa oman lähialueen oppilaitoksista. Valtakunnallisesti harvinaisia aloja ovat esimerkiksi tanssi-, musiikki- sekä sirkusalan perustutkinto.

Heinosen mukaan muuton perusteena on usein myös lukio, jossa painotuksena ovat esimerkiksi kielet, kuvataide, musiikki, urheilu tai luonnontieteet.

Heinonen kertoo, että alaikäisenä omilleen muuttaneen nuoren taloudellisesta toimeentulosta huolehtivat lähes poikkeuksetta vanhemmat. On kuitenkin tärkeää, että nuori saa tukea myös opiskelupaikkakunnallaan.

– Edes yhden luotettavan ja tärkeän aikuisen olemassaolo auttaa alaikäistä pärjäämään omillaan.

Heinosen mukaan asuntolassa asuminen on nuorten tutkinnon suorittamiselle suojaava tekijä.

Arjen taidot avainasemassa

Helsingin Mäkelänrinteen urheilupainotteiseen lukioon tulee oppilaita ympäri Suomen. Koulun kuraattori Henna Tiainen kertoo, että yleensä nuorten muutot ovat hyvin suunniteltuja ja vanhemmat ovat vahvasti lastensa tukena etänäkin.

Tärkeänä nuorten omillaan pärjäämisen kannalta Tiainen pitää arkeen ja elämänhallintaan liittyviä taitoja.

– Moni nuori on ollut pienestä pitäen arjen askareissa mukana. He ovat oppineet siivoukseen ja ruoanlaittoon liittyviä taitoja ja saaneet pikkuhiljaa enemmän vastuuta myös omista aikatauluistaan.

Tiaisen mukaan suurin osa nuorista pärjää omillaan hyvin, ja yksittäisiin haastaviin tilanteisiin löydetään ratkaisut nuoren, vanhempien ja koulun yhteistyöllä. Joskus herää huoli esimerkiksi nuoren psyykkisestä hyvinvoinnista, jolloin vanhemmat joutuvat miettimään myös asumiseen liittyviä asioita. On harvinaista, että nuoren opinnot jäisivät kesken ja hän palaisi kotiin.

Tiainen tarjoaa tapaamisaikaa kaikille muualta muuttaneille opiskelijoille sekä pitää tunteja itsenäistymiseen liittyen.

– Yllätyksenä nuorille saattavat tulla esimerkiksi elämisen kalleus sekä yksinäisyyteen liittyvät tunteet – uusi koti on voinut tuntua hiljaiselta.