Lasse Kempas lähti kansallistaiteilijan jalanjäljille – ateljeehen valmistui teoksia, joiden lähtökohta on sama kuin Akseli Gallen-Kallelan Rauman retkellä 1905

Omien töidensä hän sanoo käyvän dialogia Gallen-Kallelan teosten kanssa.

Lasse Kempas sai idean uusiin teoksiinsa Akseli Gallen-Kallelan Rauma-aiheisista töistä

Taiteilija Lasse Kempas ottaa esille luonnoslehtiönsä ja asettuu Pyhän Ristin kirkon portin tuntumaan. Piirrokseen on hahmottumassa kirkko ja sen portti.

Raumalaistaiteilija palaa uusissa töissään omille juurilleen – ensimmäinen myyty teos vuodelta 1972 kuvasi Vanhan Rauman miljöötä – ja vieläkin kauemmas, vuoteen 1905, jolloin kaupungissa vieraili yksi suomalaisen maalaustaiteen historian isoista nimistä, Akseli Gallen-Kallela.

Kempas on tehnyt omia versioita Gallen-Kallelan huhtikuussa 1905 Raumalla kuvaamista kohteista. Omien töidensä hän sanoo käyvän dialogia Gallen-Kallelan kanssa, ei olevan yksi yhteen hänen teostensa kanssa.

– Innostuin ajatuksesta kävellessäni Vanhassa Raumassa ja hurahdin Gallen-Kallelan maailmaan, taiteilija kertoo.

Huoli Vanhasta Raumasta

Gallen-Kallela vietti huhtikuisella kotimaanretkellään pari viikkoa tallentaen Vanhaa Raumaa, joka oli tuolloin uhattuna ja vaarassa jäädä uuden asemakaavan alle.

Taiteilijan ystävä Louis Sparre oli jo kampanjoinut Porvoon keskiaikaisen keskustan suojelemisen puolesta, ja nyt huoli oli herännyt Vanhan Rauman säilymisestä. "Rädda Raumo!” -pyrkimyksiä seurattiin Måndagen-lehdessä.

Gallen-Kallela luonnosteli näkymiä kujilta ja kortteleista sekä kirkkoa. Kirkon portista hän teki öljyvärimaalauksen. Rauma-aiheisten teosten joukossa oli myös muun muassa Rauman olutpanimo ja kissa Naulamäessä.

Teoksia museokokoelmassa

Rauman teoksia oli esillä viime kesänä taiteilijan kotimuseon Tarvaspään kesänäyttelyssä.

Ylen haastattelussa kokoelmakuraattori Sandra Lindblom kertoo, että Gallen-Kallela oli järkyttynyt aikeista purkaa vanhat talot ja halusi teoksillaan välittämään sen, miten säilyttämisen arvoinen ympäristö Vanha Rauma oli.

Vanhaa Raumaa on tallennettu myös museon esinekokoelmiin. Tarinan mukaan Gallen-Kallela pelasti Rauman kirkon kaatopaikalta vanhan kynttilänjalan, jonka väitetään olevan 1600-luvulta.

Näyttelyssä Galleria Kempaksessa on esillä parisenkymmentä Kempaksen uutta akvarellia ja piirrosta tältä syksyltä.

Tila on avoinna lauantaina kello 11–15, samoin myös muina lauantaina ennen joulua.

Säveltäjä–Kempaksen laulut nuottivihkoihin

Osa Kempaksen uusista töistä löytyy myös akvarellikuvituksina Sulasolin juuri julkaisemista kuorolauluvihoista. Vihkoihin on koottu hänen säveltämää ja sanoittamaa kuoromusiikkia viimeisen 30 vuoden ajalta. Pääosa lauluista on jouluun liittyviä, joukossa on muun muassa Kempaksen tunnetuin joululaulu, vuonna 1992 sävelletty Joulu saapuu kaupunkiin. Myös viime vuonna sävelletty Himmeli on hänen mukaansa lähtenyt hyvin kiertämään

Valikoimassa on myös kaksi laulua, jotka Kempas on säveltänyt Unto ja Tauno Koskelan runoihin.

Sovitukset kuoroille on tehnyt Reijo Kekkonen.

Lisääkin on luvassa, sillä moni Kempaksen laulu on vielä sovittamatta.

– Minulla on sellainen olo, että ennen joulua voi hyvinkin putkahtaa uusi joululaulu nyt kun olen kierrellyt kirkon seutua ja Vanhaa Raumaa. Se on hyvin inspiroivaa. Katsotaan mitä tuleman pitää, taiteilija tuumaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut