Lasten taidekierroksella Lönnströmin kotimuseossa ei tule taideähkyä, sillä teosten äärelle maltetaan pysähtyä

Taidekasvattaja Anri Gorskin suunnittelema seikkailukierros koluaa kotimuseon aarteita.

| Päivitetty

Tulevana lauantaina Lönnströmin kotimuseossa sukelletaan seikkailuun. Lasten lauantain toiminnallisen museokierroksen aikana tutustutaan museon laajaan 1800–1900-lukujen taitteen taidekokoelmaan ja etsitään aarretta.

Kotimuseo on lastenopastuksen suunnitelleen taidekasvattaja Anri Gorskin mukaan inspiroiva paikka lastenkierrokselle.

– Miljöö on kiehtova, vähän hämyisä ja mystinen.

Paikka on hänelle entuudestaan tuttu: vastikään työnsä Helsingin Taidehallissa työnsä aloittanut Gorski on kotoisin Raumalta.

Erityisesti hänelle ovat lapsuudesta ja nuoruudesta jääneet vahvoina muistijälkinä Lönnströmin taidemuseon ja Rauman taidemuseon näyttelyiden toiminnalliset opastukset

Inspiroiva miljöö

Teresia Lönnströmin sukujuurille vieviin Pullopostia Tanskasta -opastuksiin Gorski on poiminut kotimuseon yli 80 teoksen joukosta sellaisia, joiden uskoo kiinnostavan lapsia.

– Teoksista nousevat esille esimerkiksi mielenkiintoiset henkilöhahmot, värit ja muotokieli.

Taideannostus on tehty lapsille sopivaksi: kierroksella ei juosta teoksesta toiseen eikä podeta taideähkyä. Osallistava kierros on Gorskin mukaan digitaalisessa ympäristössä eläville lapsille hyvä tilaisuus keskittyä ja olla vuoropuhelussa sekä teosten että muiden taidekierrokselle osallistuvien kanssa.

Nykylapsi vaatii aktivointia

Lapset eläytyvät taiteeseen voimakkaasti. Diginatiiveja joutuu Gorskin mukaan aluksi vähän herättelemään.

– Lapsia pitää nykyään hieman houkutella ei-liikkuvan kuvan rauhalliseen kohtaamiseen, mutta kun taiteen ääressä maltetaan pysähtyä, alkaa mielikuvitus useimmiten purskahdella voimakkaasti.

Gorski on tehnyt pitkään museotyötä lasten ja nuorten parissa, tehnyt opastuksia ja vetänyt työpajoja. Lapset on hänen mukaansa tulevaisuuden museokävijöinä huomioitu museoissa hyvin.

– Palveluja osataan jo kohdentaa lapsille. Taiteilijatkin toivovat, että heidän teoksiaan kokisivat erityisesti lapset.

Valokuvasta vastapainoa

Museotyön ohessa Anri Gorski valokuvaa. Hänellä oli syyskuussa oma näyttely, Päätepisteitä – End Points, Pohjanmaan Valokuvakeskuksessa Lapualla. Esillä oli kuvia myös Rauman seudulta.

– Valokuvaus on itselleni puoliksi ammatti, puoliksi harrastus.

Gorskin filmille ottamat kuvat ovat mustavalkoisia ja tunnemaltaan melankolisia.

– Ero taidekasvattajan työhön, jossa pidän värikkyydestä ja leikkimielisyydestä, on suuri, mutta se juuri tuo ihanaa vastapainoa tekemisiini.

Lapsia pitää nykyään hieman houkutella ei-liikkuvan kuvan rauhalliseen kohtaamiseen, mutta kun taiteen ääressä maltetaan pysähtyä, alkaa mielikuvitus useimmiten purskahdella voimakkaasti.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut