Lastensuojelun työntekijöillä on monella hyvinvointialueella liikaa asiakkaita

Useilla hyvinvointialueilla on vaikeuksia järjestää lastensuojelua lain mukaisten aikarajojen ja asiakasmäärien mukaisesti. Ensi vuonna henkilöstömitoitus tiukkenee nykyisestä.

Kentällä ollaan nyt huolestuneita varhaisemman tuen eli lapsiperheiden sosiaalityön kuormittumisesta. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Useilla hyvinvointialueilla on vaikeuksia järjestää lastensuojelua lain mukaisten aikarajojen ja asiakasmäärien mukaisesti, eikä tilanne ei ole parantunut viime keväästä. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusimmista tilastoista.

Tilanne on erityisen vaikea Pirkanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Päijät-Hämeessä sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella.

Vain Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa, Helsingissä ja Itä-Uudellamaalla lastensuojelu kyetään hoitamaan täysin tai lähes täysin lain mukaisella tasolla, THL kertoo.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijäkohtainen enimmäisasiakasmäärä ylittyi lokakuussa 15 hyvinvointialueella. Päijät-Hämeessä lähes 60 prosentilla lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä oli enemmän asiakkaita kuin lakisääteiset 35.

Asiakasmäärien ylitysten syiksi on kerrottu muun muassa henkilöstövaje sekä tehtävänkuvien muutokset, jotka liittyvät hyvinvointialueiden toiminnan aloittamiseen.

Myös lastensuojelun käsittelyajat pitenivät edelleen. Seurantajaksolla huhtikuusta syyskuuhun palvelutarpeen arviointien käsittelyt valmistuivat noin 86-prosenttisesti kolmen kuukauden määräajassa.

Ei enää sataa lasta

Lastensuojelun sosiaalityöntekijällä oli lokakuussa keskimäärin asiakkaana 31 lasta. Vuodenvaihteessa lastensuojelun henkilöstömitoitus tiukkenee, ja yhdellä sosiaalityöntekijällä saa jatkossa olla enintään 30 asiakasta.

– Sosiaalityöntekijät pitävät henkilöstömitoitusta periaatteessa hyvänä. Mitoitus on vähentänyt todellisia ylilyöntejä, joissa yhdellä sosiaalityöntekijällä on saattanut olla 60–100 lapsen asiat hoidettavanaan, kehittämispäällikkö Laura Yliruka kertoo tiedotteessa.

Ylirukan mukaan kentällä ollaan nyt huolestuneita varhaisemman tuen eli lapsiperheiden sosiaalityön kuormittumisesta.

– Lastensuojelua ei välttämättä niin usein tarvita, jos kevyempi palvelu tukee perheitä, Yliruka sanoo.

THL arvioi, että lastensuojelussa on asiakkaana noin 40 000 lasta ja lapsiperheiden sosiaalityössä noin 120 000 lasta.

Maiju Ylipiessa, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut