Lauantain koronaseuranta: Rauman sote-valiokunta sunnuntaina kriisikokoukseen

20:50: Raumalle suositus viettää vapaa-aikaa perheen kesken

Alueellinen tartuntatautityöryhmä kokoontui lauantaina neuvottelemaan maakunnan ja erityisesti Rauman tilanteesta.

Työryhmässä haettiin keinoja tukea Rauman kaupunkia raskaassa tilanteessa. ATTR suosittelee vahvasti, että seuraavan kolmen viikon ajan vapaa-aikaa vietettäisiin vain oman perheen tai lähipiirin kesken.

Maakunnan epidemiatilanne on nopeasti huonontunut ja riski tilanteen vaikeutumisesta edelleen on suuri.

ATTR:n mukaan kaikkien ylimääräisten ihmiskontaktien välttäminen auttaa estämään uusien tartuntojen syntymistä.

Ulkoilmassa tartuntariski on huomattavasti sisätiloja pienempi, joten hiihtolomaa kannattaa viettää ladulla ja pulkkamäessä perheen kesken ulkoillen, ATTR:n tiedotteessa todetaan.

15.40: TELAKAN SULKEMISTA VÄLIAIKAISESTI HARKITAAN

RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa pitää viikonloppuna tiiviisti yhteyttä terveysviranomaisiin. Rauman telakalla on menossa tehosiivous ja desinfiointi. Mutta avataanko portteja lainkaan maanantaina? Sitä kysymystä Heinimaa nyt pyörittelee.

– Tilanne on huolestuttava. Perjantain viimeisten testien tuloksia tässä vielä odotellaan, itse kukin, sanoi Heinimaa lauantaina iltapäivällä Länsi-Suomelle.

Alkuillasta tulleen tiedon mukaan telakalta löytyi uusia tartuntoja 45. Kaikkiaan tartuntoja on noin 230. Kaikki telakan alueella työskentelevät on nyt testattu.

Heinimaa ennakoi päätöksen venyvän sunnuntaille. Tekemisen määrä romahtaa joka tapauksessa koronan takia.

15.00: RAUMAN SOTE-VALIOKUNNALLA SUNNUNTAINA YLIMÄÄRÄINEN KOKOUS

Rauman kaupungin sosiaali- ja terveysvaliokunta on kutsuttu koolle ylimääräiseen kokoukseen, joka pidetään heti huomenna sunnuntaina.

Menettely on poikkeuksellinen, mutta siihen varauduttiin toimialajohtaja Satu Helinin mukaan jo valiokunnan päätöksessä elokuussa. 

Kokouksen aiheina ovat Rauman koronavirustilanteen tilannekuva ja tämänhetkinen riskiarvio. Kokouksessa käydään läpi tartuntatautilain mukaiset sulkutoimet ja maanantaina voimaan tulevan uuden lain edellyttämät toimet.

Lakien mukaisista Rauman aluetta koskevista toimenpiteistä päättää alueellinen tartuntataudeista vastaava toimielin eli kaupungin sosiaali- ja terveysvaliokunta.

14.50: ILTA-SANOMAT NAPPASI VAHTERISTON TVIITISTÄ KIINNI

Rauman kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Samu Vahteriston (kok.)  tviitti napattiin Ilta-Sanomien uutisaiheeksi. Iltiksen juttu on lennokkaista teksteistään tunnetun Tuomas Mannisen käsialaa.

Vahteristo kysyi voisiko Rauman telakalla leviävä korona olla "naapurin operaatio". RMC kun tulee lähivuosina rakentamaan sotalaivoja Raumalla.

14.20: TELAKALLA TEHOSIIVOUS VIIKONLOPPUNA

Kuten eilen kerroimme, Rauman telakan koko alue tehosiivotaan ja desinfoidaan viikonlopun aikana.

RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa toivoi perjantaina, että töitä voitaisiin jatkaa maanantaina. Hän kuitenkin lisäsi tämän riippuvan täysin siitä kuinka laajamittainen tartuntatilanne on.

- Viranomaiset ottavat kantaa siihen. Elämme odottavan aikaa, Heinimaa sanoi Länsi-Suomelle.

13.45: 276 000 SAANUT SUOMESSA ENSIMMÄISEN ROKOTTEEN

Suomessa hieman yli 276 000 ihmistä on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen, kertoo THL. Eilisestä määrä on lisääntynyt noin 14 000 rokotetulla. Toisen annoksen saaneita on hieman alle 73 000. Yhteensä on annettu noin 349 000 rokoteannosta.

Eniten rokotettuja on yli 80-vuotiaiden joukossa. Tässä ikäryhmässä rokotteen saaneita on hieman alle 116 000. Määrällisesti eniten rokoteannoksia on annettu Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueilla.

Raumalla piikin on ehtinyt saada vajaat 1600 ihmistä.

11.45: SATAKUNTAAN 92 UUTTA TARTUNTAA, VARSINAIS-SUOMEEN 77

Lauantain koronaluvut näyttävät ikäviltä. Koko Suomessa löytyi 632 uutta tartuntaa, mikä on suurimpia päivälukuja pandemian aikana.

Satakuntaan tuli 92 tartuntaa, joista Poriin 64 ja Raumalle 17. Todennäköisesti Porin luvuissa on runsaasti mukana Rauman telakalla työskentelevien koronatapauksia.

Seudun muita uusia tartuntoja: Uusikaupunki 6, Laitila 2, Säkylä 1, Eura 1 ja Eurajoki 1.

Varsinais-Suomessa uusia tartuntoja todettiin 77, joista Turussa 42.

Satakunnan ilmaantuvuusluku kahden viikon jaksolla on nyt Suomen toiseksi korkein. Vain Uudellamaalla tartuntoja ilmenee enemmän. Varsinais-Suomi on neljäntenä.


10.25: TURUN TELAKALLA YLI 40 TARTUNTAA REILUSSA VIIKOSSA

Turun telakalla on löydetty reilun viikon aikana yli 40 koronatartuntaa ja lisää odotetaan, kun kaikkien testien tulokset valmistuvat.

Turun tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi pitää Turun Sanomien mukaan todennäköisenä, että Turun ja Rauman tartunnoilla on yhteys, sillä telakat käyttävät samoja alihankintayrityksiä.

Rauman meriteollisuuspuistossa toimiva Kongsberg Maritime on toistaiseksi säästynyt koronaryppäiltä.


8.30: VIERAILUJA RAUMAN SAIRAALAN OSASTOILLA TULEE VÄLTTÄÄ

Rauman huonontuneen koronatilanteen vuoksi kaupungin terveysviranomaiset kehottavat välttämään vierailuja sairaalan osastoilla ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Omaisia pyydetään käyttämään tarkkaa harkintaa vierailujen suhteen.

Kaikista vierailuista on sovittava etukäteen puhelimitse yksiköiden henkilökunnan kanssa. Vierailulle ei voi tulla, jos vierailijalla on lieviäkin tartuntataudin oireita.


Rauman telakan tartuntarypäs sen kuin laajenee. Kuva: Jusa Sinisalo

8.20: SATADIAGIN MUKAAN KORONAKARTAT OSIN VÄÄRÄSSÄ

SataDiagin infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä huomautti perjantain myöhäisillan tiedotteessa, että koronakartat näyttävät osin väärää tietoa.

– Kaikkiaan Satakunnassa on nyt todettu 902 tapausta, vaikka tartuntatautirekisterissä näistä näkyy vasta 801, hän kertoi.

Tilanne on viikossa pahentunut selvästi Rauman seudulla. Porin seudulla tilanne näyttää nyt paremmalta, eivätkä lukuisat joukkoaltistumiset eivät ainakaan toistaiseksi näytä johtaneen lisätartuntoihin.

Valtaosa Rauman telakan koronatapauksista kirjaantuu näytteen tutkineen laboratorion mukaan virheellisesti Poriin, sillä isolla joukolla työntekijöitä ei ole kotipaikkaa Suomessa. 

Telakalla on otettu jo toistatuhatta koronatestiä.  Kun noin 600 näytettä oli tutkittu, tapauksia löytyi 188. Perjantaina otettiin noin 400 testiä. Niistä 50-100 ennakoidaan olevan positiivisia.

Sairaanhoitopiirin mukaan 8.-18.2. Raumalla oli 241 tartuntaa, Porissa 55. Rauman seudulta Eurajoella oli 4 ja Eurassa 3 tartuntaa.

Telakan tapausten lisäksi Raumalla on kahden viikon aikana todettu noin 50 tapausta. Porissa vastaava luku on 55 tapausta. 

Oheiset graafit on päivitetty näiden tuoreimpien lukujen mukaisiksi. Se nostaa koronatartuntojen ilmaantuvuuden Raumalla jo yli 600:aan.


8.15: EURA OIKAISEE TIEDOTETTAAN

Euran kunta oikaisi perjantai-iltana koronatiedotettaan: Sataopiston toimintaa ei keskeytetä kokonaan. Sataopiston toiminta Euran kunnan tiloissa keskeytetään aikuisten ryhmien osalta. Aikuisten etäopetus, -luennot ym. sekä ulkona tapahtuva opetus jatkuu edelleen. Lasten ja nuorten opetus jatkuu nykyisellään.

Euran linjauksista kerroimme perjantaina.

 

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Rauman telakalla lappu luukulle vähäksi aikaa?

Perjantain koronaseuranta: 82 uutta tartuntaa Rauman telakalla, ilmaantuvuus jo 530