Laulava puutarhuri pääsee taas keikoille – Salamakallio kutsuu juhannuspäivänä

Kun korona iski, Tomi Markkola kaivoi esiin toisen ammattinsa. Nyt puutarhurin työt saavat väistyä, kun vilkas lavatanssikausi alkaa.

Tomi Markkola kruunattiin tangokuninkaaksi vuonna 1996, ja siitä alkoi pyöritys. Pian kävi selväksi, että laulajalla ei enää olisi mitään mahdollisuuksia tehdä puistopuutarhurin töitä. Alan tutkinnon hän oli suorittanut vuonna 1995.

Keikkoja oli parhaimmillaan päivittäin, ja niitä riitti myös kuninkuutta seuranneina vuosina, kunnes koronapandemia hiljensi Suomen ja tanssipaikat.

– Onneksi minulla oli toinen ammatti takataskussa. Aika nopeasti jäinkin siihen koukkuun.

Markkolan mukaan puutarhurin työ on esiintyvän taiteilijan työn lailla luovaa tekemistä.

– Tanssilavalla kiitos tulee yleisön aplodeista, puutarhassa taas asiakkaan kiitoksista.– Hienointa itselleni tässä työssä on, kun näkee omien kättensä jäljen.

Puutarhuri Markkola suunnittelee niin uudis- kuin muutoskohteita. Tilauksia on parin vuoden aikana ollut “hirveä määrä”.

Juhannus parasta aikaa

Nyt puutarhurin työt saavat taas väistyä, sillä kun Suomi avautuu, avautuvat myös tanssilavat. Tomi Markkolan keikkakalenteri on täyteen buukattu kesäkuun alusta lähtien.

Laulaja on tietenkin innoissaan. Hän uskoo, että myös tanssin harrastajat kaipaavat sankoin joukoin takaisin parketille.

Voisi kuvitella, että Markkola on uransa aikana ehtinyt esiintyä kaikilla suomalaisilla tanssilavoilla. Mutta ei!

– Jos oikein muistan, niin en ole koskaan esiintynyt Raumalla Salamakallion lavalla, hän miettii.

Markkola viihdyttää tanssikansaa Salamakalliolla juhannuspäivänä. Ajankohta on laulajalle mieluinen, “yksi kesän parhaita keikkapäiviä”.

– On ihanaa tulla juhannuksena Raumalle, onhan juhannuksessa ihan oma taikansa. Luvassa on vauhdikas tanssi-ilta.– Juhannusaattona ihmiset viettävät mielellään aikaa keskenään mökillä, mutta juhannuspäivä on ollut sellainen perinteinen

tanssipäivä. Silloin tanssimaan lähtevät nekin, jotka eivät yleensä muuten tanssilavoilla käy.

"En kaipaa lomaa"

Täysi keikkakalenteri tarkoittaa, että kesälomaa ei tänä kesänä pidetä, ei ainakaan yhtenäistä pidempää jaksoa. Tämä ei Tomi Markkolaa harmita.

– Lomaa ei nyt kaipaakaan, kun takana on pitkä keikkatauko.

Markkolan mukana keikoilla kiertää hänen yhtyeensä Kipinä, joka on ollut kasassa pian vuoden verran. Korona-aikana kaikki yhtyeen jäsenet tekivät jotain muuta työtä.

Uusi levy melkein valmis

Tomi Markkola julkaisi uutta musiikkia tämän vuoden alussa. Sinkku Ilman sua on saanut hyvin soittoaikaa radiossa.

Uran 25-vuotisjuhlalevy oli lähes valmis pari vuotta sitten, ja se oli määrä julkaista viime vuonna.

Nyt levyä viimeistellään, ja laulaja arvelee sen olevan yleisön kuunneltavissa syksyllä.

Markkolalla on yksi periaate ylitse muiden, kun hän suunnittelee uutta levyä:

– Sen, mitä levytän, pitää toimia myös livenä ja ihmisten pitää voida tanssia sen tahdissa.

Keikoilla yleisö esittää usein toiveita. Ne toteutetaan, jos biisit vain ovat ohjelmistossa.

Tomi Markkola & Kipinä Salamakallion lavalla 25.6.

Juttu on julkaistu 1.6. jaetussa Länsi-Suomen Suvi-lehdssä (www.ls24.fi).

Tanssilavoja

Laitilan Tanssikanala (Laitila, Kaivolantie 544)(www.tanssikanala.fi)ke 22.6. klo 19–23 Tanssiorkesteri Kaihoke 29.6. klo 19–23 Pasi Kivimäki -duo

Yliskallion lava (Pyhäranta)la 25.6. klo 19.30 avajaiset: Kuunsilta & Pekka Rinnela 9.7. klo 19.30 Terhi Jokilala 23.7. klo 19.30 Satelliittitaivasla 6.8. klo 19.30 Amorada & Matti Mäntyläla 20.8. klo 19.30 päättäjäiset: Focus & Sakke Kotilainen

Laitakarin lava (Eurajoki, Laitakarintie 333)la 18.6. Minna Äikäs bandla 25.6. Ippe Mansikan orkesterila 30.7. Duo Köpi Koski ja Esko Kangasjärvila 6.8. Pelimies Seppo Rantala 10.9. Pasi Kivimäki

Salamakallio (Rauma, Ruonantie 141)(www.lapinsalama.fi)pe 13.5. klo 19 Etiketti & Antti Ahopeltope 27.5. klo 19 Komiat, PNPpe 10.6. klo 19 Sinitaivasla 25.6. klo 19 Tomi Markkola & Kipinäpe 8.7. klo 19 Souvaritpe 22.7. klo 19 PNPpe 5.8. klo 19 Taikakuu, Yölintula 6.8. klo 19 Sävel & Jyrki Nurminenla 20.8. klo 19 Rosette, Tangokuningas & Tangokuningatar 2022

Lähde ja lisätietoa: tanssi.net

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut