Lea Leikarin ruumiin löytyminen on poliisitutkinnalle läpimurto, joka tosin herättää tukun uusia kysymyksiä – tämän poliisi pystyy tutkintalinjoista kertomaan: "Yksi on noussut hieman ylitse muiden"

Tutkinnanjohtaja Kimmo Hiltula avaa Länsi-Suomen haastattelussa, mitä vainajan löytyminen tutkinnan kannalta tarkoittaa.

| Päivitetty

Lea Leikarin katoamistapausta on tutkittu aktiivisesti jo kymmenen kuukauden ajan. Ruumiin löytyminen on tutkinnan kannalta epäilemättä valtava asia, mutta valtavasti se tuottaa myös uusia avoimia kysymyksiä. Tutkinnanjohtaja Kimmo Hiltula paljastaa, että tutkintalinjoista yksi on noussut viime aikoina ylitse muiden. Kuva: Juha Sinisalo

Kun henkirikoksen uhriksi epäillyn kadonneen ihmisen ruumis löytyy lähes kymmenen kuukautta katoamisen jälkeen, voi maallikkokin arvata, että poliisitutkinnan kannalta kyse on läpimurrosta. 11. maaliskuuta 2021 kotoaan kadonnut Lea Leikari löytyi vesistöstä Raumalta vielä nipin napin saman vuoden puolella, 27. joulukuuta. "Totta kai se on todella iso ja merkityksellinen asia, että tutkinnassa päästään eteenpäin sitäkin kautta. Asialla on iso merkitys koko tutkinnalle", tiivistää tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Hiltula Rauman poliisiasemalta.

Lea Leikari on löytynyt yli yhdeksän kuukauden kateissaolon jälkeen – lammesta löytyneen vainajan henkilöllisyys vahvistui

Iso merkitys asialla on tietenkin myös Leikarin omaisille.

– He tästä toki saivat ensimmäisinä tietää. Se on varmasti iso asia, ja poistaa ainakin tietynlaista epätietoisuutta, Hiltula sanoo.

Löytöpaikka syrjässä

Hiltulan johtamat tutkijat ovat tehneet Leikarin katoamista koskevan tutkinnan eteen töitä kuukausitolkulla. Tapaus on ollut aktiivisesti tutkinnassa käytännössä koko ajan, viime keväästä asti.

Mittavista etsinnöistä huolimatta vainajaa eivät löytäneet poliisit tai vapaaehtoiset etsijät, vaan sivullinen ihminen.

Poliisi ei ole erikseen vahvistanut löytöpaikkaa, mutta LS:n tietojen mukaan kyse on soisella alueella sijaitsevasta isohkosta lammesta, josta on edesmenneen Leikarin asunnolle linnuntietä alle kymmenen kilometriä matkaa.

Maastosta löytyi Raumalla ruumis, ja kyseessä voi olla Lea Leikari – LS:n tiedot: Löytöpaikka oli lampi alle 10 kilometrin päässä Leikarin kotoa

Miksei kukaan sitten ole aiemmin havainnut ruumista?

Kyse on Hiltulan mukaan varsin syrjäisestä paikasta, jossa olosuhteet olivat löytöhetkelläkin haastavat.

– Osaltaan näitä seikkoja olemme selvitelleet ja selvittelemme yhä, että mitkä ovat siihen voineet vaikuttaa, Hiltula sanoo.

Hiltula ei tässä vaiheessa kommentoi, miten kauan ruumiin voi arvioida kyseisessä paikassa olleen. Joka tapauksessa kyse on pidemmästä ajanjaksosta, sen poliisi kertoi jo aiemmin.

Ajan kuluminen aiheuttaa epäilemättä myös löytöpaikan tutkimiselle omat haasteensa. Sitä on kuitenkin tutkittu aktiivisesti ruumiin löytymisen jälkeen.

Merkkejä ulkoisesta väkivallasta

Tiistaisessa tiedotteessaan poliisi kertoi, että ruumiinavauksessa selvinneet tiedot tukivat poliisin epäilystä siitä, että Leikari on joutunut henkirikoksen kohteeksi.

– Ruumiista löytyi sellaisia merkkejä, että hän on hyvin todennäköisesti kuollut ulkoisen väkivallan seurauksena, Hiltula sanoo.

Millaisen väkivallan, sitä ei voi tässä vaiheessa vielä tarkentaa.

Rikosnimike, jolla asiaa tutkitaan, on Hiltulan mukaan tappo. Nimike voi toki tutkinnan aikana vielä muuttua, mutta tappona tapausta on toistaiseksi tutkittu.

Hiltula ei ota kantaa perusteluihin tutkinnallisista syistä. Rikoslaissa todetaan, että kyse on murhasta, mikäli surmaaminen tehdään vakaasti harkiten tai erityisen raa'alla tai julmalla tavalla. On siis mahdollista, ettei epäiltyyn tekoon liity ainakaan erityisen vakaata suunnitelmallisuutta.

Useista tutkintalinjoista yksi muita vahvempi

Epäillyllä rikoksella pitäisi olla myös tekijä. Kimmo Hiltula, onko poliisilla ketään epäiltyä Lea Leikariin kohdistuneessa epäillyssä henkirikoksessa?

– Sitä asiaa en lähde avaamaan sen tarkemmin. Alusta lähtien meillä on ollut kaikki mahdolliset vaihtoehdot avoimina, ja useita eri linjoja on selvitetty rinnakkain. Kaikki asiat on pyritty ottamaan huomioon ja selvittämään.

Jotakin Hiltula pystyy kuitenkin näistä linjoista paljastamaan.

– Sen voi sanoa, että yksi näistä linjoista on viime aikoina noussut hieman ylitse muiden, ja sen tutkinnassa edetään nyt vahvemmin. Sen tarkemmin en voi sitäkään avata, Hiltula sanoo.

Poliisin tiistaisessa tiedotteessa mainittiin, että poliisin julkaisemassa kuvassa näkyvästä autosta ja sen omistajasta on saatu vahvistus, ja että auton omistajaa ei epäillä osuudesta rikokseen.

Periaatteessa sanamuoto jäi avoimeksi sen osalta, voisiko itse auto jotenkin liittyä juttuun. Hiltula kuitenkin vahvistaa, että myöskään auton ei epäillä liittyvän tapaukseen.

"Selvitettävää on ollut paljon ja on edelleen"

Keskeneräisiä ja toisiinsa mahdollisesti liittyviä asioita on tutkinnassa niin paljon, että tätä yksityiskohtaisempi tiedottaminen tapauksesta on tässä vaiheessa haastavaa. Aktiivinen tutkinta ei ruumiin löytymisen myötä ole muuttunut ainakaan yhtään vähemmän aktiiviseksi – päinvastoin.

Hiltula ei lähde arvioimaan, milloin tutkinta voisi valmistua, sillä on vaikea ennakoida, mitä tutkinnassa selviää ja mitä tulee vielä eteen.

– Selvitettävää on ollut paljon ja on edelleen. Tiedotamme lisää heti, jos sellainen tilanne tulee.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut