Lehmien maidontuotanto nousuun perusasioilla

Lehmien kestävyyden lisääminen nostaa tuotettua maitomäärää ja hallitsee maidontuotannon kustannuksia.

– Lehmät poikivat liian usein vain kerran, mikä näkyy hidastuneena keskituotoksen kehityksenä tiloilla ja suurena uudistukseen tarvittavien eläinten määränä, tiivistää ProAgria Maidon palveluryhmäpäällikkö Sanna Nokka.

Tuotosseurantatietojen mukaan lehmä tuottaa enemmän maitoa jokaisen poikimiskerran jälkeen. Selvityksessä tarkasteltiin lehmien keskituotosta ensimmäisestä lypsykaudesta viidenteen lypsykauteen.

– Ensikkovuotenaan keskimäärin 7 808 maitokiloa tuottaneet lehmät heruivat seuraavana vuonna 8 924 kiloon ja viidentenä vuonna ne tuottivat keskimäärin 10 022 maitokiloa.

Selvityksessä olivat mukana joka poikimakerralla samat lehmät.

Lehmien kestävyyttä voidaan lisätä parantamalla utareterveyttä ja vähentämällä hedelmällisyysongelmia. Perustan luovat tasapainoinen ruokinta, hyvät olosuhteet ja eläinten havainnointi.

– Ensikon ruokintaan on kiinnitettävä erityishuomiota, koska se tarvitsee energiaa ja valkuaista maidontuottamisen lisäksi kasvuunsa, Nokka kertoo.

ProAgria tarjoaa asiakkailleen henkilökohtaista neuvontaa ja tietokirjallisuutta.