Leipominen hirveässä helteessä ei ole vain legendaa – "Kuvausten aikaan oli törkeän kuuma"

Koko Suomi leipoo -ohjelmassa kisaava Siiri Helin huomasi, että telttaolosuhteissa kaikki ei sujunut kuin kotona.

| Päivitetty

Koko Suomi leipoo -kilpailuun osallistunut euralainen Siiri Helin leipoo mieluiten kakkuja sekä kuppikakkuja. Hän on muutaman vuoden tehnyt tuotteita myös tilaustyönä. Lehtikuvausta varten Helin loihti tarjolle Oreo-kuppikakkuja.

Euralaisessa Helinien perheessä on eletty jännityksen hetkiä viime kesästä asti. Tuolloin perheen tytär Siiri, 19, osallistui yhdessä yhdentoista muun kotileipurin kanssa Koko Suomi leipoo -ohjelman 9. tuotantokauden kuvauksiin.

Nyt jännityskertoimet ovat vain kohonneet, sillä moni on jo huomannut televisiosta tutut kasvot. Ohjelma alkaa MTV3-kanavalla 20. marraskuuta.

– Kyllä aika paljon jännittää, miltä siellä telkkarissa sitten näyttää ja kuulostaa, Siiri Helin nauraa.

Keittiössä hikoiltiin

Helin tunnustautuu kakkujen ja kuppikakkujen taituriksi. Sen sijaan kilpailua varten piti ottaa haltuun paljon erilaisia tekniikoita ja suunnitella monenlaisia reseptejä.

Euralainen nuori nainen myöntääkin, että kevät ja kesä kuluivat pitkälti leipoessa.

Ohjelmaa seuranneet ovat saaneet kuulla kisailijoiden kommentteja siitä, kuinka lämpö ja vieras keittiö ovat tehneet tepposet. Kerma lässähtää ja kakkupohja kärähtää.

Kuinka paljon telttaolosuhteet vaikuttivat leipomiseen?

– Kyllä se vaikutti. Kuvausten aikaan oli törkeän kuuma, joka päivä teltassa melkein 32 astetta.

Oman haasteensa kisaan toi se, ettei kilpailijoilla ole käytössään kelloa. Helin paljastaa salaperäisesti tulevasta jo sen verran, että aika riitti pääasiassa hyvin.

Harrastus jatkossakin

Helin on leiponut pienestä asti, sekä kotona ja mummolassa. Helinillä on neljä siskoa, joten sekä apuleipureita että maistajia riittää aina.

Nykyisin hän tekee tilaustyönä pääasiassa kakkuja. Ensin tilauksia tuli tuttujen kautta. Nykyään hän toimii kevytyrittäjänä ja pitää omaa tiliä Facebookissa ja Instagramissa.

– Tämä on kuitenkin pelkkä harrastus ja sellaisena haluan sen myös pitää, Turussa insinööriksi opiskeleva Helin vakuuttaa.

Hakeminen Koko Suomi leipoo -ohjelmaan oli kutkuttanut häntä jo jonkin aikaa.

Tällä kertaa Helin sai niin paljon kannustusta myös lähipiiristä, että hän uskaltautui lähettämään hakemuksen – ja heti ekalla kerralla onnisti.

Hakuprosessia Helin kuvaa hyvin monivaiheiseksi. Yhtenä osuutena oli muun muassa koeleivonta kotona.

– Täällä minä keittiössä leivoin suklaa-vadelmatäytekakkua läppärin vieressä, Helin naurahtaa.

Tuomarointi kuumottavaa

Kuvauksissa Helin oppi paljon sekä televisiotyöstä että leipomisesta. Tuomareiden kritiikki oli välillä tiukkaa, mutta Helin pitää sitä oppimisen kannalta vain hyvänä.

– Kyllä se oli aika kuumottavaa, kun tuomarit nousivat sohvalta ja lähtivät tulemaan kohti, hän nauraa.

Heliniä hämmästytti, kuinka paljon ihmisiä ohjelman kuvausten kulisseissa häärii. He näkivät teltassa vain muutaman, mutta todellisuudessa taustalla oli kymmeniä eri ammattilaisia.

Kisaajien kesken yhteishenki oli alusta asti hyvä. Kaikille tv-kuvaukset olivat uusi juttu.

– Tarvittaessa sai aina apua. Jos esimerkiksi jotain raaka-ainetta puuttui, oli muilta kilpailijoilta mahdollista kysellä, olisiko jollekulle jäänyt ylimääräistä.

"Mikä tämä oikein on?"

Ohjelmaa seuranneet tietävät, että jakso koostuu aina teknisestä tehtävästä sekä taidonnäytetehtävästä.

Tekninen tehtävä on aina kisaajille yllätys, ja tuomarit arvioivat sen sokkona. Vastaan saattaa tulla siis mitä vain. Helin kuitenkin valmistautui tehtäviin harjoittelemalla esimerkiksi perinteisen pullataikinan kunnolla.

– Reseptit voivat olla sellaisia, että niistä puuttuvat vaikka paistolämpötila tai -aika. Heti ensimmäisessä teknisessä tehtävässä mietin, että "mikä tämä oikein on".

Taidonnäytetehtävään reseptit suunniteltiin etukäteen annettujen teemojen mukaan. Osaan tehtävistä Helin sovelsi jo vanhoja, olemassa olevia reseptejään. Osaan hän suunnitteli täysin uuden.

Reseptit oli suunniteltava raaka-ainemäärien suhteen todella tarkkaan. Reseptit mitoitettiin täsmälleen kymmenelle hengelle. Hävikkiä ei saanut tulla.

– Meillä oli jokaisella apuna leivonnan tukihenkilö, jolle lähetimme ensin reseptit. Häneltä saimme neuvoja ja kehittämisehdotuksia, Helin kertoo.

Kurssivetäjäksi Euraan

Leivonta on elänyt eräänlaista nousukautta viime vuosina. Sosiaalisen median suosituimmille leivontatileillä on kymmeniä tuhansia seuraajia.

Helin uskoo, että leivonnasta on tullut nyt enemmän jokaisen oikeus ja erilaisia reseptejä testaillaan.

Itse hän ei ole omia reseptejään jakanut, vielä.

– Olen kyllä miettinyt, että joitain helppoja reseptejä voisi myös jakaa, hän pohtii.

Omaa leipomisosaamistaan Helin sen sijaan pääsee pian jakamaan. Hän vetää keväällä Eurassa muutaman Sataopiston leivontakurssin.

Luvassa on ainakin kuppikakkuja, kakun koristelua ja pääsiäisherkkuja.

Siiri Helinin leivontatiliä voi seurata osoitteessa @sweetbysiiri.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut