Leuto joulunaika vähensi autoilijoiden avuntarvetta

Joulunajan sää oli suuressa osassa Suomea varsin harmaa, mutta ainakin yksi hyöty lämpimästä talvesta on ollut. Autoilijat tarvitsivat aiempia vuosia vähemmän tiepalvelun apua joulunajan liikenteessä.

Autoliiton yleisen tiepalvelun Operaatio Lumihiutale päivysti joulunajan liikenteessä tehostetusti jo 51. kerran. Operaation nimen vastaisesti joulu oli pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta varsin lämmin ja vähäluminen.

– Nyt vallinnut lämmin sää vähensi selkeästi autoilijoiden avuntarvetta Operaatio Lumihiutaleen aikana. Autoliiton palvelunumeroihin tuli yhteensä noin neljännes vähemmän avunpyyntöjä kuin edellisen vuoden joululiikenteessä, Autoliiton yleisestä tiepalvelusta vastaava koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo.

Vesalainen muistuttaa, että monet autojen ongelmista ilmenevät tai korostuvat pakkasilla.

– Esimerkiksi tiepalvelun apuvirranantokeikat lisääntyvät aina pakkasten kiristyessä. Leudolla säällä tällaiset ongelmat vähenevät, mutta eivät ne kokonaan poistu silloinkaan. Lumihankeenkin on vaikea jäädä jumiin, jos lunta ei ole.

Leudosta säästä huolimatta hieman vajaa kolmannes tiepalvelun avustustapauksista koski joulunpyhien aikana autojen käynnistysongelmia. Myös ovien avaukset ja rengasrikot työllistivät tiepalvelua.