Libanonin tavarat laivaan Raumalla

Puolustusvoimissa valmistaudutaan jo täysillä tulevaan marraskuuhun, jolloin Suomi ottaa Libanonin YK-johtoisessa UNIFIL-operaatiossa irlantilais-suomalaisen pataljoonan johtovastuun itselleen. Johtoaseman myötä suomalaisten nykyinen 175 miehen vastuu Libanonissa tuplaantuu.

Materiaalin toimittaminen kasvavalle joukolle on jo aloitettu lentoteitse, ja maanantaina käynnistyi Rauman satamassa ajoneuvojen ja muun raskaamman kaluston lastaus laivaan. Hollannin lipun alla purjehtivan m/s Pacific Dawnin pitäisi olla perillä Beirutissa heinäkuun lopulla.

– Syyskuussa kuljetamme Pirkkalan kentältä Libanoniin vielä Boeningin C-17 Globemaster -rahtikoneella 75 tonnia anastusherkempää materiaalia, lastausta Raumalla valvonut kapteeni Kari Ojanen Porin Prikaatista selvittää.

Raumalta Lähi-itään lähtee kaikkiaan 38 erilaista ajoneuvoa tai perävaunua. Mukana on myös muiden muassa saunoja, polttoaine- ja vesisäiliöitä, vedenpuhdistuslaitteisto, korjaamokontti, sirpalesuojakontti ja muuta suojauspuolen materiaalia.

– Täysin uutta materiaalia edellisiin operaatioihin verrattuna ovat wc-kontit, joissa on kemiallinen polttava vessa. Kotimaassa niitä on testattu muutaman vuoden ajan, mutta ei vielä koskaan ennen ulkomailla, Ojanen kertoo.