Liian kostea huoneilma syntyy asunnon sisällä

Kuiva ilma on yleisempi vaiva, mutta liika kosteuskin voi johtaa haittoihin asukkaalle

Liian kuivan huoneilman aiheuttamista vaivoista on puhuttu vuosikymmeniä. Limakalvot kuivaava, silmiä ja hengitysteitä ärsyttävä kuivuus on varsinkin talviaikojen riesa.

Haittaa voi kuitenkin aiheutua myös liian kosteasta huoneilmasta, tosin välillisesti. Ensin pitkäaikainen kosteus vaikuttaa asunnon kuntoon ja vasta sitten asukkaisiin.

– Varsinkin kylmään vuodenaikaan liiallinen sisäilman kosteus saattaa tiivistyä rakenteisiin, mistä voi seurata mikrobikasvua, sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen Hengitysliitosta kertoo.

Mikrobikasvuston riski

Asumisterveysasetus ei ota tarkasti kantaa siihen, mikä on suurin sallittu ilman suhteellinen kosteusprosentti asuintiloissa. Se asetuksessa kuitenkin säädetään, että sisäilman kosteus ei saa nousta pitkäaikaisesti niin korkeaksi, että asuntoon syntyy mikrobikasvuston riski.

Vuodenajasta ja asukkaiden toiminnasta riippuen ilman suhteellinen kosteusprosentti voi asunnossa nousta hetkellisesti korkeaksikin.

Kesällä sisäilman kosteustaso mukailee ulkoilman kosteutta ja on yleensä selvästi korkeampi kuin talvella. Liiallinen kosteus sisäilmassa ei kuitenkaan ole tulosta kosteasta ulkoilmasta, vaan se tuotetaan sisällä. Tämä niin sanottu kosteuslisä syntyy esimerkiksi suihkussa käymisestä, pyykkien kuivatuksesta ja ruuanlaitosta.

Ilmanvaihdosta huolehdittava

Liian kostean huoneilman välttämisessä kaiken A ja O on toimiva ilmanvaihto. Sen tehtävä on poistaa kosteutta ja epäpuhtauksia sisäilmasta ja tuoda raitista ilmaa.

Täysin koneellisessa ilmanvaihdossa ilmanvaihtokoneen kautta tuodaan ja poistetaan ilmaa asunnosta.

Myös asunnoissa, joissa on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto, korvausilman riittävä saanti on tärkeää. Ilman pitää poistua tehokkaasti varsinkin wc-tiloista, kylpyhuoneesta, saunasta ja keittiöstä ja korvausilmaa pitää tuoda ulkoa venttiilien kautta oleskelutiloihin kuten makuuhuoneisiin.

Lisäksi tulee varmistaa, että ilma pääsee liikkumaan asunnossa tulolta poistolle pitämällä väliovia auki tai varmistamalla, että ovien alla on parin sentin rako. Ilmanvaihdon tehostus suurien kosteustuottojen aikana on suositeltavaa.

Lattiakaivo puhtaana

Vaikka kostean ilman poistumista voitaisiin tehostaa koneellisesti tai tuulettamalla, myös kostean sisäilman syntyä tulee yhä estää. Kylpyhuoneessa se tarkoittaa ainakin lattian kuivaamista lastalla ja lattialämmityksen pitämistä päällä vuoden ympäri, jopa seinäpintojen kuivaamista suihkun jälkeen.

– Tärkeää on myös pitää lattiakaivo puhtaana, jotta vesi poistuu tehokkaasti eikä hajuhaittoja synny. Jos suihkussa on ikkuna, sen voi suihkun jälkeen hetkeksi avata.

Suihku- ja saunatilojen tuuletusta asuintiloihin ei lähtökohtaisesti suositella, mutta jos huoneilma muualla on liian kuivaa, tuuletus muihin tiloihin ei ole haitallista.

Painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa kosteutta voi vähentää paitsi estämällä kosteuden syntyä, myös asentamalla korvausilmaventtiilit kaikkiin oleskelutiloihin.

Korvausilmaventtiileitä ei saa kosteuden vähentämiseksi sulkea, vaikka ulkona olisi meneillään miten kostea syksy. Ilmanvaihdon tulee asunnoissa olla aina päällä.

Tuuletusluukkuja ja kunnon ristivetoakin siis uskaltaa syksyn kosteissa keleissäkin käyttää ilmanvaihdon hetkellisenä tehostuskeinona. Jos ulkoilmassa kuitenkin on epäpuhtauksia kuten katupölyä tai siitepölyä, kannattaa tuuletusluukkuihin asentaa suodatinkangas.

Liian kostealle huoneilmalle voi sanoa hyvästit yleensä viimeistään ensimmäisten pakkasten myötä. Pakkasten vaikutuksesta sisäilma kuivuu ja painovoimainen ilmanvaihto tehostuu.

Älä kostuta liikaa

Liian kuiva huoneilma ei ole riski asunnolle, mutta ilman kostuttamiseksi tehtävät toimenpiteet voivat olla. Jos kuivaa huoneilmaa aletaan kostuttimella kostuttaa, pitää hankkia myös suhteellisen kosteuden mittari. Kun se osoittaa huoneilman suhteellisen kosteusprosentin nousseen 40–45 prosenttiin, pitää kostutin sammuttaa.

Liian kosteaksi kostutettu huoneilma voi varsinkin kylmänä vuodenaikana tiivistyä talon rakenteisiin. Pitkäkestoinen kosteusrasitus voi aiheuttaa rakenteisiin mikrobikasvustoa.

Juttu on julkaistu Länsi-Suomen Koti-lehdessä 6.10.2021 (https://ls24.fi/digilehti).

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut