Liiat opintotuet palautettava toukokuun aikana

Jos opiskelijan tulot ylittivät vuositulorajan vuonna 2015, hän voi vapaaehtoisesti palauttaa liikaa maksetut opintorahat ja asumislisät toukokuun loppuun mennessä. Opintotuen vapaaehtoinen palautus on maksettu ajallaan, kun se maksetaan viimeistään tiistaina 31.5.2016.Jos liikaa maksettua opintotukea ei palauteta ajoissa, se peritään takaisin 15 prosentilla korotettuna.

Opiskelija voi laskea vuositulonsa huhtikuussa saamansa esitäytetyn veroilmoituksen avulla. Kelan Opintotuki-sivuilla on ohje siitä, miten esitäytetystä veroilmoituksesta voi laskea opintotuen tulovalvonnassa huomioitavat vuositulot.

Opintotuen vapaaehtoisen palautuksen voi tehdä verkossa. Kelan asiointipalvelu ohjaa käyttäjää kertomalla, mitkä kuukaudet voi palauttaa ja miten palautus korottaisi vuositulorajaa. Palautuksen voi maksaa heti verkkopankissa, tulostaa maksamiseen tarvittavat tiedot tai tilata Kelasta maksulomakkeen, joka postitetaan kotiin.

Myös tulorajan opiskelija voi tarkistaa Kelan verkkopalvelussa. 

Opintotuen vapaaehtoisia palautuksia kertyi vuosi sitten 26,3 miljoonaa euroa 25 600 opiskelijalta. Valtaosa opiskelijoista palauttaa tuet verkossa.