Liigaan yllätysnousija kabinetin kautta – pelasi Raumalla viimeksi vuonna 2019

EIF ja Gnistan saivat lisenssit miesten jalkapalloliigaan.

| Päivitetty

Miesten jalkapalloliigan lisenssi ensi kaudelle on myönnetty 12 seuralle, kertoi Palloliiton liigalisenssikomitea tiistaina. Mukana ovat Ykkösen voittanut EIF ja ensimmäisenä täydennysmenettelyssä ollut Gnistan.

Raaseporilainen EIF sai liigasta pudonneen KTP:n paikan. Helsinkiläinen Gnistan taas korvaa Hongan, jonka taru liigatasolla loppui yllättäen, kun taustayhtiö Esport Honka Oy asetettiin marraskuussa konkurssiin.

Liigassa ensi kaudella pelaavat seurat ovat AC Oulu, EIF, Haka, Inter, FC Lahti, Gnistan, HJK, IFK Mariehamn, Ilves, KuPS, SJK ja VPS. Lisenssikomitea kertoi lisäksi, että Gnistanin jälkeen toisella sijalla täydennysmenettelyssä ollut KTP täytti sekin kriteerit.

EIF:n ja Gnistanin lisenssipäätöksiin on merkitty olosuhteiden parantamiseen liittyviä lisäehtoja. EIF:n varsinaisen kotikentän Tammisaaren stadionin pelikentän alusta on vaihdettava ennen siellä pelattavaa ensimmäistä kotiottelua ja stadionin katettua katsomokapasiteettia on kasvatettava elokuun loppuun mennessä.

Gnistanin kotistadionilla Helsingin Oulunkylässä tulee varmistaa lisenssimääräyksissä vaadittujen tilojen, kuten puku- ja lääkintähuoneiden, kelpoisuus liigaan. Kummallakin stadionilla selvitellään myös keinovalaistuksen parantamista ensi kauden aikana.

– EIF ja Gnistan ovat erittäin hyvin tehneet töitä ja olleet kaupunkien kanssa hyvässä yhteistyössä. Heillä on uskottava suunnitelma olosuhteiden parantamiseksi, lisenssikomitean puheenjohtaja Juha Laitinen kehui pääsarjan tulokkaita.

– Muiden seurojen stadionolosuhteet ovat kelvolliset, joillakin erinomaiset. Täyttävät kaikki kriteerit, Laitinen täydensi.

Lisenssikomitea ilmoitti, että osaan myönnetyistä lisensseistä sisältyy myös talouteen liittyviä ehtoja. Lisenssiä uhkaavia asioita ei seuroilla kuitenkaan ole.

– Ne menevät lisenssisääntöjen mukaan. Sellaista (lisenssiä uhkaavaa) taloudellista kysymystä ei (seuroilla) ollut, Laitinen kertoi.

Gnistanille "suuri askel eteenpäin"

EIF on pelannut pääsarjaa vuonna 1933. Se hävisi tuolla ainoalla pääsarjakaudellaan kaikki 14 otteluaan, joten historiaa on ensi vuonna haussa pisteiden osalta.

Gnistan puolestaan lähtee ensimmäiseen pääsarjakauteensa, ja sopivasti satavuotisjuhlavuonnaan.

IF Gnistan Oy:n hallituksen puheenjohtajan Antti Uusitalon mukaan paikka liigassa on seuralle suuri askel eteenpäin.

– Olemme äärimmäisen iloisia ja ylpeitä siitä, että Gnistanin historiaan kirjoitetaan tänään uusi luku. Veikkausliigassa pelaaminen seuran satavuotisjuhlakautena on merkittävä saavutus, Uusitalo riemuitsi seuran sivustolla tiistaina.

Uusitalo kertoi, että seuran tavoite on pelata liigaa kotona Oulunkylässä.

– Nämä reunaehdot ovat olleet meillä tiedossa jo hyvissä ajoin, ja asioita on edistetty sekä Helsingin kaupungin kanssa että omissa suunnitelmissamme. Odotamme päätöksiä kastelujärjestelmään ja valaistukseen liittyen pian, ja stadionin muiden tilojen suhteen meillä on omat suunnitelmamme olemassa. Myös katsomokapasiteetin lisäämisen osalta teemme omat ratkaisumme mahdollisimman nopealla aikataululla.

Janne Lehikoinen, STT

Liiganousijoiden viime visiitit Raumalla

Liigatulokkaista Gnistan on pelannut Raumalla viimeksi kesällä 2019. Tuolloin joukkue voitti vakuuttavasti lohkonsa Kakkosessa ja nousi sarjaporrasta ylöspäin Ykköseen.

Gnistan voitti molemmat ottelunsa Pallo-Iiroja vastaan, Raumalla 0–3 ja Helsingissä 3–1.

EIF puolestaan on esiintynyt Pallo-Iirojen kanssa samalla sarjatasolla viimeksi kaudella 2010. Joukkueet pelasivat tuolloin Kakkosen B-lohkossa, josta EIF putosi kauden päätteeksi Kolmoseen. 

Pallo-Iirot voitti kauden molemmat kohtaamiset, Raumalla 4–2 ja Tammisaaressa 0–1.

Pallo-Iirot ja EIF ovat kuitenkin kohdanneet viimeksi vuonna 2017. Tuolloin EIF voitti Raumalla helmikuussa pelatun Suomen Cupin ottelun maalein 1–2.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut