Liikennepäällikkö: Nykymuotoisesta joukkoliikenteestä luovuttava Raumalla - "Isoista busseista pienempään kalustoon"

Rauman liikennepäällikkö Risto Peltonen muttaisi Rauman joukkoliikennettä radikaalisti. Arkistokuva: Vesa-Ville Väänänen

Rauman kaupungin liikennepäällikkö Risto Peltonen ehdottaa Kuntaliiton nettisivuilla blogitekstissä, että Rauman tulisi luopua nykymuotoisesta joukkoliikenteestä.

– Meillä Raumalla nykyisen kaltainen kaupunkiliikenne vetelee viimeisiään. On isot matalalattiabussit ja linjasto, jolla mennään kuin juna kiskoilla. Ongelmana vain on, että ruuhkavuoroja lukuun ottamatta tarvetta isoille busseille ei ole, kun joukkoja ei löydy kuljetettavaksi, Peltonen kirjoittaa blogitekstissä.

Peltonen ehdottaa, että Raumalla siirryttäisiin kutsuohjattuun liikenteeseen. Peltonen on esitellyt ideaa kutsuohjatun liikenteen lisäämisestä aiemminkin, muun muassa Länsi-Suomessa 12.11.2017.

Kutsuohjattuun liikenteeseen siirryttäessä voitaisiin Peltosen mukaan siirtyä pienemmän kaluston käyttöön.

–  Kerralla kyytiin mahtuisi kuljetettavien henkilöiden lisäksi ainakin kaksi pyörätuolia ja tarvittaessa myös vaikka polkupyörät, hän kirjoittaa Kuntaliiton blogitekstissään.

Ruuhka-aikoina olisivat käytössä ainoastaan aikataulutetut reitit, joita ajettaisiin kahdella pienellä linja-autolla.

Peltonen väläyttää ideaa kutsuohjatun liikenteen kokeilemisesta myös kaukoliikenteesessä.

– Meillä on huutava tarve parempiin Raumalle ja Raumalta muualle suuntautuviin joukkoliikenneyhteyksiin. Tähän voisi kutsuohjattu kaukoliikenne sopia oikein hyvin. Jää vielä nähtäväksi, mahdollistaako nykyinen lainsäädäntö kokeilun. Tarve on kuitenkin ilmeinen, Peltonen kirjoittaa.

Peltonen muistuttaa, että Rauma ei ole ainoa parempien liikenneyhteyksien kanssa painiskeleva kaupunki tai kunta. Hänen mukaansa kestävämmän joukkoliikenteen kehittämiseen olisi hyvä saada myös valtion tuki.