Liikenneturva: Älä ylilastaa peräkärryä

Takaylitys saa olla enintään kaksi metriä. Liikenneturva kehottaa sitomaan kuorman pitävästi ja seuraamaan aisapainoa, eli lastaamaan tavaran tasaisesti peräkärryyn. Kuva: Juha Närvä

Moni laittaa kevään ja kesän taitteessa autonsa perään peräkärryn, koska hakee mökille tai kotiin tavaraa remonttia tai rakennusurakkaa varten.

Liikenneturva muistuttaa, ettei kevytperävaunuissa saa kuljettaa ihan mitä ja miten paljon vain, vaikka rautakauppalista olisi kuinka pitkä.

Maksimikuormaan vaikuttavat sekä vetoauton että kärryn ominaisuudet eikä peräkärryä saa vetää yli 80 km/h-nopeudella. Auton suurin sallittu vetomassa löytyy rekisteriotteesta.

- Kilomäärät ovat pienemmät jarruttomille kuin jarrullisille peräkärryille. Lastauksessa on myös huomioitava itse kärryn paino, joka on laskettava mukaan kokonaismassaan, selventää Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Hän muistuttaa, että kuutio multaa painaa noin 1 300 kiloa ja kiviainekset noin 1 500 kiloa. Yleensä kevytperäkärryllä saa kuljettaa vain noin 400-500 kiloa tavaraa.

- Painekyllästetty terassilautakin painaa yllättävän paljon. Yhdellä kuormalla ei kevytperäkärryssä voi kymmeniä lautoja kuljettaa. Tee siis mieluummin kaksi turvallista reissua kuin yksi turvaton reissu.

Kärryssä oleva kuorma on sidottava pitävästi.

- Peräkärryn kuomu ei ole mikään sidos, vaan tavaran tulee olla kiinni myös kuomullisessa kärryssä, Heiskanen tähdentää.