Liikenneturva: Lapsi tarvitsee turvaistuimen autossa

Liikenneturva muistuttaa, että turvaistuimen käytöstä ei saa lipsua ennen kuin lapsi on vähintään 135 senttiä pitkä. Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva

Liikenneturva ja poliisi tarkastelivat viime viikolla päiväkoti-ikäisten lasten kuljettamista autossa ja turvaistuinten käyttöä. Usealla paikkakunnalla, kuten Porissa ja Turussa, toteutetuissa ratsioissa ilmeni myös huolestuttavia puutteita.

Pistokokeisiin osui yli tuhat lasta, jotka olivat alle 135 cm pitkiä, eli lain mukaan tarvitsevat autossa turvaistuinta.

– Vakavin puute oli se, että turvaistuimesta oli luovuttu aivan liian aikaisin tai se ei ollut muusta syystä matkalla käytössä. Matkan lyhyys, lapsen aamuinen tuittuilu tai vanhemman kiire eivät ole perusteita luistaa turvaistuimen käytöstä. Vahinko ei ilmoita itsestään ennakkoon, ja vanhemman tehtävänä on varmistaa lapsen turvallisuus jokaisella automatkalla, suomii Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara tiedotteessa.

Joka kolmannen yli kolmivuotiaan lapsen kohdalla havaittiin puutteita, mutta myös alle kolmevuotiaita lapsia istui autoissa ilman turvaistuinta.

Alle kolmivuotiaita lapsia käännetään Liikenneturvan mukaan liian aikaisin kasvot menosuuntaan.

– Vauvojen kohdalla turvakaukalon kiinnitys tukee selkä menosuuntaan matkustamista, mutta lapsen kasvaessa ja turvaistuimeen siirryttäessä istuin käännetään liian nopeasti kasvot menosuuntaan. Aivan minimissään kolmivuotiaaksi tulee lapsen kulkea selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa, Elovaara painottaa.