Liikenneturva: liikenteessä rullaillaan jalankulkijan säännöillä

Skeitti- tai potkulauta on monen lapsen ja vähän vanhemmankin kesän kulkupeli. Liikenneturva muistuttaa, että rullilla kulkeva rinnastetaan jalankulkijaan ja liikenteessä tämän paikka on jalankulkuun tarkoitetuilla väylillä, ei ajoradalla.

Rullaluistelijaa ja skeitti- sekä potkulautailijaa kohdellaan liikenteessä jalankulkijana. Tämä tarkoittaa, että samat säännöt koskettavat niin kävelijää kuin rullien päällä liikkuvaa.

Heiskanen muistuttaa lapselleen lautaa hankkivia vanhempia varmistamaan, että lapsi hallitsee kulkupelin. Tyypistä riippumatta laudan käyttöä on syytä harjoitella ennen liikenteeseen lähtöä. 

Esimerkiksi alamäessä nopeus karkaa herkästi käsistä, mikä voi johtaa kaatumiseen. Valppautta vaaditaan eritoten risteystilanteissa. 

Rullissa on kruiseria, lonkkaria, potku- ja skeittilautaa ja jokaisesta monenlaisia malleja eri valmistajilta. Vanhemman kannattaa lautaa lapsen kanssa ostaessa tarkistaa, onko laudassa esimerkiksi liukkaat muovipyörät vai pitävämmät renkaat.

Rullaluisteluun tai potkulautailuun tarkoitetulta kypärältä edellytetään samoja suojaominaisuuksia kuin pyöräilykypärältäkin. CE-hyväksyntä on syytä aina tarkistaa.