Liikenneturva muistuttaa: hidasta, kun kohtaat ratsukon

Keskikokoinen hevonen on samaa kokoluokkaa kuin hirvi ja voi pelästyessään käyttäytyä yhtä arvaamattomasti liikenteessä. Liikenneturva muistuttaa, että ratsukot ja hevosajoneuvot tulee ohittaa huomaavaisesti laskemalla nopeutta ja pitämällä riittävän turvavälin sivusuunnassa.

Liikenneturvan aluepäällikkö Tuula Taskinen muistuttaa, että koulutetuinkin ratsu on pohjimmiltaan saaliseläin, joka voi säikkyä helposti. Hevonen voi vauhkoontua esimerkiksi äänekkäästi pärisevistä mopoista tai moottoripyöristä. Myös auton äänimerkki voi säikäyttää hevosen.

- Hevonen voi heittää ratsastajan selästään tai hypätä ajoneuvon eteen, Taskinen kuvailee.

Jos väylä on kapea, ratsastajalle kannattaa antaa aikaa ohjata ratsu tien pientareelle ohituksen ajaksi.

Kun hevosen kanssa kuljetaan liikenteessä, vaatii se myös ratsastajalta tai ohjastajalta tietoa liikenteen säännöistä. Ratsukon näkyvyyttä muille tienkäyttäjille voi parantaa heijastimilla, jotka hevosen jalkoihin sijoitettuina näkyvät liikkuvina joka suuntaan hyvin.

Ratsukon paikka tiellä on tien oikea reuna tai piennar. Kärryllä kuljetaan kuin millä tahansa muulla ajoneuvolla, ja sen paikka on tiellä. Hevosen kanssa kannattaa suosia vähäliikenteisiä väyliä, mikäli mahdollista.

Viisi vinkkiä hevosen kohtaamiseen:

  • Kun kohtaat hevosen, ole huomaavainen ja hidasta vauhtia.
  • Tarkkaile ratsastajan tai ohjastajan käsimerkkejä. Jos tämä pyytää sinua pysähtymään, pysähdy.
  • Ohita ratsukko kunnon turvavälillä ja vain turvallisessa paikassa.
  • Älä soita äänimerkkiä tai kaasuta. Hevonen voi pillastua.
  • Kun kohtaat hevosen, vaihda pitkiltä lyhyille ajovaloille.