Liikenneturva: Ohita hevonen hitaasti liikenteessä

Autoilijan on hevosen kohdatessaan syytä myös tarkkailla, pyytääkö ratsastaja tai ohjastaja tulijaa pysähtymään. Sitä on syytä noudattaa. Hevosen pillastuminen ei ole leikin asia, koska silloin ei autoilija eikä ratsastaja tai ohjastaja tiedä, minne eläin ryntää. Arkistokuva: Minna Paananen

Liikenneturva muistuttaa, että hevonen pitää kohdata liikenteessä rauhallisesti, ohittaa turvallisessa paikkaa kunnon turvavälillä ja välttää varsinkin kovia ääniä ratsukkojen läheisyydessä. 

Hevonen saattaa saaliseläimenä reagoida herkästi ja nopeasti ärsykkeisiin. Sillä on ihmistä parempi kuulo, joten ohittaessa kannattaa pitää auton vauhti tasaisena eikä kaasuttaa. Pyöräilijän ei pidä käyttää soittokelloa.

– Hevosen läheisyydessä täytyy hiljentää vauhtia ja välttää äkkinäisiä liikkeitä, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Ratsuhevonen tulkitaan liikenteessä pääasiallisesti ajoneuvoksi, jolloin se noudattaa oikeanpuoleisen liikenteen periaatetta. Ratsastus jalankulku- ja pyöräilyväylällä ei ole sallittua, ellei sitä ole osoitettu liikennemerkillä ratsastustieksi.

Taluttaessa hevonen ja taluttaja rinnastetaan jalankulkijoihin.

– Silloin siirrytään tien vasempaan reunaan niin, että hevonen kulkee pientareen puolella ja taluttaja tien puolella. Hidastaminen hevosen kohdalla on tärkeää, vaikka sen selässä ei olisikaan ihmistä, huomauttaa Taskinen.