Liikenneturvallisuusviikon teemana tänä vuonna näkeminen ja näkyminen – nyt on hyvä hetki tarkistaa, että pyöräsi varustus on tieliikennelain mukainen

Heijastinliivi on yksi keino näkyvyyden lisäämiseksi. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Tällä viikolla kouluissa vietetään valtakunnallista liikenneturvallisuusviikkoa, jonka teemana on tänä vuonna "näe ja näy liikenteessä", tiedottaa Liikenneturva.

Viikon tavoitteena on innostaa kouluja ottamaan liikenneturvallisuusasiat käsittelyyn. Lisäksi Liikenneturva kannustaa myös kotiväkeä juttelemaan liikenneturvallisuudesta lasten kanssa.

"Näe ja näy" -teeman merkeissä keskustelua halutaan ohjata pimeällä liikkumiseen, tarkkaavaisuuteen sekä koululaisten huomioimiseen.

– Koronapandemian seurauksena turvaväleihin on kiinnitettävä huomiota ja väljyyttä haetaan myös ulkona oppimisesta ja retkistä lähiympäristöön. Koulun ulkopuolisiin oppimisympäristöihin siirtyminen tarjoaa luontevan mahdollisuuden liikennekasvatukseen. Liikenneturvallisuusviikko antaa opettajille vinkkejä, joilla innostaa ja ohjata lapsia ja nuoria toimimaan turvallisesti liikenteessä, opetusneuvos Kati Mikkola Opetushallituksesta sanoo tiedotteessa.

Tähän aikaan vuodesta aamut ja illat ovat jo ankarasti pimenemään päin, mikä tekee näkyvyyskeskustelusta ajankohtaisen. Heijastinten lisäksi Liikenneturva haluaa nostaa keskusteluun näkymisen pyöräillessä.

Uuden tieliikennelain myötä punaisesta takavalosta on tullut polkupyörän pakollinen varuste. Nyt onkin hyvä aika tarkistaa, niin valot kuin heijastimet ovat kunnossa joka suuntaan: eteen, taakse ja heijastimet vielä sivuillekin.

Koululaisten näkyvyyskeskustelun lisäksi Liikenneturva muistuttaa myös muiden tienkäyttäjien tilannenopeudesta ja tarkkaavaisuudesta.

– Lukuvuoden alkaessa koululaisten huomioimisesta liikenteessä muistutellaan runsaasti, mutta on tärkeä muistaa, että koululaiset ovat liikenteessä ympäri vuoden ja etenkin koulujen lähiympäristössä tulee kiinnittää huomiota riittävän alhaiseen tilannenopeuteen ja tarkkaavaisuuteen, Liikenneturvan suunnittelija Eeva-Liisa Markkanen linjaa tiedotteessa.