Liikenneympyrät valtaavat Suomen

Liikenneympyröiden eli kiertoliittymien määrä on kasvanut Suomessa huimasti 20 viime vuoden aikana. Viime vuosina niiden rakentaminen on kiihtynyt entisestään. Vuonna 2008 maassa oli noin 500 kiertoliittymää. Nykyisin Suomessa on Liikenneviraston arvion mukaan noin 700 kiertoliittymää. Valtion tieverkoille niitä rakennetaan vuosittain 15 lisää ja kuntien omille katuverkoille 20–30 lisää.

– Suomessa vuonna 2008 tehdyn tutkimuksen mukaan kiertoliittymä vähentää onnettomuuksia noin 50 prosentilla. Samansuuntaiset tulokset antaa myös tanskalainen tutkimus viime vuodelta, kertoo Liikenneviraston kunnossapito toimialueen ylijohtaja
Raimo Tapio.

Hänen mukaansa ympyrä on monessa paikassa turvallisin risteysvaihtoehto.

– Valoristeyksissä ajetaan usein keltaisia päin, ja se johtaa vaaratilanteisiin.

Suuria liikenneympyröitä rakennetaan tällä haavaa muun muassa Euraan ja Raumalle. Euran Laitilantien ja Raumantien risteyksen rakennustyöt loppuvat suunnitelmien mukaan kesän aikana ja Raumalla Eteläkadun risteyksen rakennustyöt syyskuun lopussa.

– Liikenneympyröitä on tulossa lisää. Meillä on ohjelma, joka pitää sisällään uusien ympyröiden rakentamisen suunnilleen ympyrä vuodessa tahdilla, lupaa Rauman kunnallistekniikan päällikkö
Antti Kolehmainen.

Seuraavaksi kohteeksi on tulossa Monnankadun ja Tarvolantien risteys. Siihen on jo suunnittelumääräraha, ja tarkoituksena on saada se vuoden 2013 budjettiin.

Muita paikkoja, joihin ympyrää suunnitellaan ovat Kourujärven risteys ja Vähämaanpuiston ja Aittakarinkadun risteys.