Lillonkariin uimakielto: suolistobakteerien pitoisuus huimasti toimenpiderajan yläpuolella

Lillonkarissa ei tällä hetkellä saa uida. Syynä on suolistoperäisten bakteerien korkea pitoisuus vedessä.
Lillonkarissa ei tällä hetkellä saa uida. Syynä on suolistoperäisten bakteerien korkea pitoisuus vedessä. Kuva: arkisto/Juha Sinisalo

Unajanlahdella sijaitseva Lillonkarin uimaranta on asetettu kieltoon. Päätöksen asiassa teki Rauman kaupungin ympäristöterveydenhuolto maanantaina.

Kielto johtuu korkeasta suolistobakteerien, tarkemmin sanottuna suolistoperäisten enterokokkien pitoisuudesta.

Enterokokkipitoisuus 3 800 pmy

Pitoisuus ylitti toimenpiderajan (200 pesäkkeitä muodostavaa yksikköä desilitrassa eli pmy/dl) viime viikon tiistaina, jolloin pitoisuus oli 370 pmy/dl.

Uimakiellon ratkaisi torstaina otettu uusintanäyte. Siinä enterokokkien pitoisuus oli peräti 3 800 pmy desilitrassa vettä.

Maanantaina asetettu uimakielto on voimassa toistaiseksi. Uimarannalta otetaan vesinäytteitä tihennetysti, millä seurataan tilanteen kehittymistä.

Lillonkarin uimaranta on ollut uimakiellossa viime vuosina useamman kerran. Kyse näyttää olevan nimenomaan loppukesän ilmiöstä.

Mantereenpäässä pitoisuudet laskivat

Suolistobakteerien pitoisuus on ylittänyt aiemmin tänä kesänä toimenpiderajan Mantereenpään uimarannalla Sorkassa. Sielläkin kyse oli enterokokeista.

Pitoisuudet olivat useana viikkona heinäkuussa ja elokuun alussa yli toimenpiderajan.

Uimakieltoa ei kuitenkaan asetettu. Ympäristöterveydenhuolto perusteli asiaa sillä, että ylitys oli vähäinen ja kolibakteerien (toinen seurattava uimaveden mikrobi) pitoisuus alhainen. Lisäperuste oli se, että enterokokkipitoisuuden kasvu on tyypillinen loppukesän ilmiö tietyillä rannoilla.

Elokuun toisella viikolla enterokokkipitoisuus oli laskenut Mantereenpäässä jo selvästi alle toimenpiderajan.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Keskikesän merkki: Mantereenpäätä uhkaa uimakielto, Lillonkaria seuraavana – Otanlahdessa ja Saharannassa suolistobakteerien pitoisuus lähellä nollaa

Lillonkarin ja Mantereenpään uimarannat on asetettu uimakieltoon