Lillonkarin ja Mantereenpään uimarannat on asetettu uimakieltoon

Lillonkarin uimaranta Unajassa on toistaiseksi uimakiellossa, samoin Mantereenpään uimaranta. Veden laatua rannoilla seurataan nyt tihennetysti. Kuva: arkisto/Esa Urhonen

Rauman kaupungin ympäristöterveydenhuolto on tänään tiistaina päättänyt kieltää uimisen Lillonkarin ja Mantereenpään uimarannoilla. Uimakiellon syynä ovat uimarannoilta otetuissa uimavesinäytteissä todetut korkeat suolistoperäisten enterokokkibakteerien pitoisuudet.

Uimakiellot ovat voimassa toistaiseksi. Veden laatua seurataan tihennetysti. Uimakielto voidaan purkaa, kun sekä suolistoperäisten enterokokkien että Escherichia coli -bakteerin pitoisuudet kahdessa peräkkäisessä näytteessä alittavat sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa annetun toimenpiderajan.

Uimaveden laadun valvonnassa tutkitaan säännöllisesti suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteerin pitoisuuksia. Tutkimusten tarkoituksena on havaita mahdollinen ulosteperäinen uimaveden saastuminen. Ulosteperäisesti saastuneessa uimavedessä uimiseen liittyy sairastumisriski. Vedessä saattaa olla erilaisia tautia aiheuttavia bakteereita, viruksia ja alkueläimiä. Saastuneessa vedessä uiminen voi aiheuttaa vatsatautia, ihotulehduksia tai silmätulehduksia.

Lisää aiheesta

Se nousee taas: Selkämeren sinilevähirviö näkyy jo satelliittikuvissa

Mantereenpään ja Lillonkarin uimavesissä enterokokkia – Tenhonperän rantasaunalla sinilevää