Lintuinfluenssa on levinnyt Turun saaristoon - alueelle perustettu rajoitusvyöhyke

Lintuinfluenssa on levinnyt Turun saaristoon, tiedottaa Evira. Nauvosta kuolleina löytyneistä tukkasotkista on todettu korkeapatogeeninen, eli korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttava H5N8-tyypin lintuinfluenssa.

Taudin leviämisen estämiseksi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira perustaa vähintään 10 kilometrin rajoitusvyöhykkeen lintujen löytöpaikan ympärille. Vyöhykkeen sisällä sijaitsevat siipikarjatilat tullaan tarkastamaan.

H5N8 todettiin myös Maarianhaminan lintutarhan riikinkukoista ja kanoista.

Lintuinfluenssaan viittaavista oireista siipikarjassa tai luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Kuolleita lintuja ei pidä koskettaa ilman suojavälineitä ja näytteiden lähettäminen kannattaa jättää virkaeläinlääkärille.

Nyt leviävä H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia ja tartunnan riski ihmiselle on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hyvin pieni. Tartunnat ovat vaatineet läheisen kontaktin sairaan linnun kanssa.

Lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi siipikarja on määrätty pidettäväksi sisällä joulukuun alusta toukokuun loppuun.

H5N8-tartunta voi levitä myös välillisesti esimerkiksi viruksen saastuttamien kenkien ja vaatteiden mukana, Evira muistuttaa.