Lintuinfluenssa on tappanut yli 30 lajin lintuja - Lähes kaikki pesivät Suomessa

Lintuinfluenssa tappaa huomattavasti useampia luonnonvaraisia lintulajeja kuin suomalaisten tapausten perusteella voisi päätellä.

| Päivitetty

Lintuinfluenssa tappaa huomattavasti useampia luonnonvaraisia lintulajeja kuin suomalaisten tapausten perusteella voisi päätellä. Meiltä on toistaiseksi löytynyt lintuinfluenssan korkeapatogeeniseen H5N8-tyyppiin kuolleina vain tukkasotkia, merikotkia ja yksi huuhkaja.

Muualla Euroopassa tautiin on todistettavasti kuollut lähes 35 eri lintulajin yksilöitä. Melkein kaikki pesivät myös meillä. Niinpä mahdollisia leviämisreittejä myös tuotantotiloille on melko paljon.

Eurooppalaisten viranomaistietojen perusteella korkeapatogeeninen H5N8 tappaa niin vesilintuja, petolintuja, lokkeja kuin varislintujakin. Mukana on kuitenkin myös haikaroita, kahlaajia ja kyyhkyjä.

Lähes kaikki lajilistan linnut pesivät myös Suomessa aina laulujoutsenesta merimetsoon ja naurulokista harakkaan.

Yhdistävänä tekijänä näyttävät olevan vesilinnut, joihin kuuluu ylivoimainen enemmistö lajeista. Virukseen kuolleet petolinnut, lokit ja varislinnut ovat todennäköisesti saaneet tartunnan syötyään tautiin kuolleita tai sairastuneita vesilintuja. Kahlaajat puolestaan liikkuvat samoilla rannoilla kuin vesilinnutkin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut