Lintujärjestö: Hämärämetsästys tulee kieltää lailla – "Suositusten mukaan metsästäville kiellolla ei ole vaikutusta"

Sinisorsa on varsin helppo tunnistaa päivänvalossa. Hämärässä monien lajien tunnistaminen kuitenkin vaikeutuu huomattavasti tai muuttuu mahdottomaksi.
Sinisorsa on varsin helppo tunnistaa päivänvalossa. Hämärässä monien lajien tunnistaminen kuitenkin vaikeutuu huomattavasti tai muuttuu mahdottomaksi. Kuva: arkisto/Esa Urhonen

Vesilintujen metsästys hämärään aikaan tulisi kieltää lailla, katsoo lintujärjestö BirdLife Suomi. Se on jättänyt asiasta aloitteen.

Järjestö huomauttaa tiedotteessaan, että syyspukuisten vesilintulajien tunnistaminen on haastavaa päivänvalossakin.

– Valon vähetessä tuntomerkkien näkeminen ja lajien tunnistaminen käy nopeasti mahdottomaksi. Tästä huolimatta sorsastus huonon valaistuksen aikaan on yleistä.

Pohjana laskenta kentällä

BirdLife seurasi tilannetta kentällä Pohjois-Pohjanmaalla Limingassa sorsastuksen alussa elokuussa. Järjestö laski laukaukset tuntia ennen ja jälkeen auringonlaskun ja -nousun.

Tarkkailupaikalle kuului vajaat 1 700 laukausta. Niistä 245 eli noin 15 prosenttia ammuttiin niin pimeässä, että pelkästään lintujen havaitseminen oli vaikeaa – tunnistamisesta puhumattakaan.

Metsästäjiltä edellytetään laukauksen kohteen tunnistamista ennen laukausta.

Lisäksi Suomen riistakeskuksen eettiset ohjeet kehottavat lopettamaan metsästyksen hyvissä ajoin ennen pimeää.

Riskejä myös ihmisille

Hämärämetsästyksessä on riskinä muun muassa rauhoitettujen lajien joutuminen ammutuiksi. Lisäksi yöpymään laskeutuneet linnut häiriintyvät ja esimerkiksi haavakoiden löytäminen vaikeutuu.

Haittoja koituu lintujärjestön mukaan myös ihmisille.

– Myöhään illalla ja aikaisin aamulla metsästäminen tuottaa meluhaittaa lähialueiden asukkaille. Lisäksi hämärässä on hyvin vaikea varmistaa metsästyksen turvallisuus muille luonnossa liikkujille, BirdLife listaa.

Järjestön mukaan laki on tarpeen

Järjestö katsoo, etteivät kaikki noudata vesilintujen metsästyksen eettisiä ohjeita. Siksi hämärämetsästys tulisi järjestön mielestä kieltää lainmuutoksella.

–  Niille, jotka metsästävät suositusten mukaisesti, kiellolla ei ole vaikutusta, huomauttaa Esa Aalto Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä.

BirdLife Suomen mukaan kiellon valvonta olisi helppoa.