Lintujen pesinnöille on annettava rauha – osa viimeisistä muuttolinnuista on vielä saapumassa Suomeen

Lintujen pesintä jatkuu vähintään heinäkuun loppuun saakka, joillakin lajeilla jopa elo–syyskuulle. Kuva: Teemu Lehtiniemi

Kevään kääntyessä kesäksi BirdLife Suomi muistuttaa lintujen pesimärauhasta. Luonnossa liikkumisesta kannattaa nyt nauttia, mutta lintujen pesintää ei pidä häiritä.

Tällä hetkellä useimmilla lintulajeilla on meneillään haudonta tai poikasten ruokkiminen, ja esimerkiksi rastailla, töyhtöhyypillä ja monilla vesilinnuilla on jo poikasia maastossa.

Yksin maastossa kyhjöttävä poikanen on syytä jättää rauhaan. Vaikka emoa ei näkyisikään, se on todennäköisesti lähistöllä ja ruokkii poikastaan.

Parhaat lintujen pesimäpaikat kannattaa kiertää kauempaa. Sellaisia ovat esimerkiksi puuttomat tai vähäpuustoiset luodot sekä rehevät kosteikot. Pesimäluodoille ei pidä nousta, ja veneillessä tai kalastaessa on muistettava pysyä riittävän etäällä. 

BirdLife on saanut useita yhteydenottoja pesintöjen lainvastaisesta häiritsemisestä. Monet ilmoitukset ovat koskeneet rakennuksissa olevia lintujen pesiä.

Rakennus-, kiinteistönhuolto- ja purkutyöt on ajoitettava niin, ettei pesintä siitä häiriinny. Myöskään puuston ja pensaiden raivauksia ei pidä nyt tehdä.

Osa viimeisistä muuttolinnuista on vielä saapumassa Suomeen. Lintujen pesintä jatkuu vähintään heinäkuun loppuun saakka, joillakin lajeilla jopa elo–syyskuulle.