Liputusta Ukrainan lipuin, hiljaisia hetkiä ja sinikeltainen Näsinneula – kunnat eri puolilla Suomea osoittavat tänään tukeaan Ukrainalle

Sininen ja keltainen näkyvät tänään eri puolilla Suomea, kun Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee kuluneeksi vuosi.
Sininen ja keltainen näkyvät tänään eri puolilla Suomea, kun Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee kuluneeksi vuosi. Kuva: Vesa Moilanen

Useat kunnat ja julkiset organisaatiot osoittavat perjantaina julkisesti tukeaan Ukrainalle, kun Venäjän hyökkäyksestä tulee kuluneeksi tasan vuosi.

Ukrainan suurlähetystö lähestyi aiemmin helmikuussa Kuntaliittoa, jotta se välittäisi kunnille toiveen muistaa Ukrainaa hyökkäyssodan vuosipäivänä.

Viestinnän asiantuntija Hanna Lassila kertoi STT:lle torstaina, että aamupäivään mennessä 57 kuntaa oli ilmoittanut osoittavansa maalle tukeaan.

Raumakin liputtaa

Kunnat aikovat Kuntaliiton keräämien tietojen mukaan muun muassa liputtaa Ukrainan lipuilla, valaista tunnettuja rakennuksia Ukrainan lipun väreillä tai pitää hiljaisia hetkiä. Lassilan mukaan määrä voi olla heille ilmoitettua suurempi, koska kaikki eivät ole kertoneet aikeistaan Kuntaliitolle.

Myös Rauman kaupunki osoittaa Ukrainalle tukensa osallistumalla liputukseen. Ukrainan lippu liehuu tänään kaupungintalon edustalla. Lähikunnissa omasta osallistumisestaan on kertonut lisäksi ainakin Laitilan kaupunki.

Muitakin tuen osoittamisen keinoja kunnilla on.

Eurajoen kunta tervehti ukrainalaisia musiikkiesityksellä, jossa kitaraa soitti kunnanjohtaja Vesa Lakaniemi ja huilua sivistystoimenjohtaja Vesa-Pekka Leino. Esitys on nähtävissä kunnan Facebook-sivulla.

Tampereen kaupungin mukaan Näsinneula, Kalevan kirkko ja Tampere-talo valaistaan Ukrainan väreillä, Lappeenrannassa puolestaan kaupungintalo.

Kirkoissa soivat kellot puoliltapäivin

Myös valtioneuvoston rakennuksissa liputetaan perjantaina Ukrainan ja Suomen lipuilla, ja lisäksi ulkoministeriön rakennus Merikasarmi valaistaan sinikeltaiseksi.

Suomen evankelisluterilainen kirkko on kehottanut seurakuntia eri puolilla Suomea soittamaan kirkoissa kelloja rauhan puolesta perjantaina puoliltapäivin. Kellot soivat myös Raumalla.

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo on pyytänyt ortodoksisia seurakuntia osallistumaan mahdollisuuksien mukaan kirkonkellojen soittoon.

Uspenskin katedraalissa Helsingissä pidetään aamupäivällä rukouspalvelus, johon osallistuu Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova.

Rauhankulkueita ja kynttilätilaisuus

Moni kaupunki on ilmoittanut järjestävänsä muistotilaisuuksia ja mielenilmauksia perjantaina Ukrainan hyväksi.

Helsingissä Senaatintorilla järjestetään kello 16 alkaen muistotilaisuus, jossa voi sytyttää kynttilän Ukrainan hyväksi. Presidentti Sauli Niinistön on määrä laskea ensimmäinen kynttilä Helsingin tuomiokirkon portaille, ja paikalla on määrä olla myös muita ministereitä, muun muassa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan kaikki lasketut kynttilät toimitetaan Ukrainaan valonlähteiksi.

Tilaisuuksia on määrä järjestää myös eri puolilla Suomea perjantaina. Muun muassa Joensuussa Pohjois-Karjalassa pidetään iltapäivällä keskustassa rauhankulkue, jonka jälkeen voi viedä lahjoituksia sodan pakolaisille.

Mielenosoituksia ja tapahtumia ukrainalaisten puolesta on ilmoitettu pidettävän myös muun muassa Turussa, Tampereella ja Oulussa.

STT, LS

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Yuliia Shchetyna: Helmikuussa 2022 käperryin kylpyammeeseeni Kiovassa suojaan ohjuksilta – Oma vuoteni ja Ukrainan vuosi on ollut täynnä taistelua, menetyksiä ja sisua